Olympisk fakkel vinder designverdenens oscar

26.04.12

Til Design Awards 2012 snuppede den olympiske fakkel titlen som Årets Produkt. Faklen er ellers blevet klandret af briterne for mest af alt at ligne et osterivejern.

Af Troels Ussing

8.000 forskellige mennesker, hovedsagelig briter, får æren af at løbe rundt med et stykke vaskeægte topdesign, når de fra maj skal transportere den olympiske fakkel rundt på De Britiske Øer. Tirsdag vandt faklen nemlig prisen for Årets Produkt til Design Awards 2012, som er designverdenens svar på oscaruddelingen.

- Intet er sværere at gøre rigtigt end at designe noget til OL, sagde Deyan Sujic, direktør for London Design Museum, som afholder prisuddelingen.

- Faklen er en triumf for symbolik og skønhed. Den demonstrerer, hvordan design kan hylde traditionelle værdier på en moderne måde, lød det endvidere fra Deyan Sujic i forbindelse med kåringen af faklen, hvis 8.000 små huller skal symbolisere de 8.000 bærere, som får æren af at løbe med den gennem Storbritanniens landskab.

Også sammenlignet med et osterivejern
Det er dog ikke alle briter, der deler designbranchens begejstring for den guldfarvede fakkel, som skal sætte fut i OL til sommer. Britiske The Daily Telegraph gav nemlig faklen lidt af en ilddåb, da avisen sammenlignede den med forskellige mindre flatterende brugsgenstande.

I den forbindelse lavede avisen også en afstemning, hvor læserne kunne vurdere, om de syntes, at OL-faklen reelt lignede en fakkel, eller om den snarere så ud som et osterivejern, en papirkurv eller en cigaretholder.

40 procent af Daily Telegraphs læsere mente, at den mest mindede om et osterivejern, mens kun 37 procent godkendte dens udseende som værende en fakkel værdig.

70 dages løbende rundvisning
I Storbritannien får folket fra den 19. maj mulighed for at følge den prisbelønnede ildpind, når den skal ud på en løbetur på 8.000 miles, svarende til 12.875 kilometer. Eneste afhop er, når faklen i juni kommer på et lynvisit i Irland, hvor den besøger hovedstaden Dublin.

Den 27. juli spæner den sidste fakkelbærer så ind på det olympiske stadion i London, hvor den stationære OL-flamme antændes. Hvem der får den ære, er endnu ikke offentliggjort, men sandsynligvis bliver det en britisk atlet, som har opnået store meritter inden for en olympisk disciplin. 


LÆS OGSÅ: Ai Weiwei fortryder design af Fuglereden


Kilder: The Design Museum, Daily Telegraph og BBC
Foto: OL-faklen designet af Barber/Osgerby,
Courtesy of London 2012