Kunstværk af Hitler købt for en kvart million

Hitler art

01.02.12

Et værk, Adolf Hitler lavede som 24-årig, er blevet solgt på en auktion i Østeuropa. Cirka 240.000 kroner måtte køberen slippe for at sikre sig diktatorens natte-komposition.

Af Troels Ussing

Adolf Hitler er mest berygtet for at ville erobre hele verden, men før han fik smag for magt og aggressiv krigsførelse, var det faktisk kunstverdenen, han allerhelst ville erobre. Således var han en ganske produktiv kunstner i sine unge år, og et af hans værker er nu blevet solgt for knap en kvart million kroner på en slovakisk auktion.

Værket Maritime Nocturno er mixed media og forestiller en fuldmåne over et glitrende hav. Ifølge auktionshuset Darte købte den slovakiske sælger værket af Hitler i 1910’ernes Wien, da den unge fyr med det karakteristiske overskæg stadig gik rundt og drømte om et liv som maler.

- Jeg ser på ham som en kunstner. I 1913, da Hitler malede dette billede, vidste han ikke, hvad der skulle ske med ham i de kommende årtier, siger Dartes ejer, Jaroslav Krajnak,  til nyhedsbureauet AFP ifølge Rt.com.

Interesse fra tre verdensdele 
Maritime Nocturno var kun vurderet til 75.000 kroner, men med et endeligt hammerslag på cirka 240.000 blev prisen altså mere end tredoblet, hvilket ikke mindst skyldes, at købere fra flere verdensdele meldte sig ind i kampen om Førerens måne-motiv.

Ironisk nok blev værket jagtet af personer fra netop de lande, som også under Anden Verdenskrig ønskede at få fat på Hitler. Således har auktionshuset meldt ud, at der blev budt løs fra folk fra Frankrig, England og USA.

Også folk fra Japan deltog i kampen om Maritime Nocturno , der altså er malet præcis 20 år inden, at Hitler og nazi-partiet overtog magten i Tyskland. Hvem der i sidste ende sikrede sig ejerskabet over værket, har Darte dog ikke oplyst, da køberen formodentlig ønsker at være anonym.


Kilder: Aukčná spoločnosť Darte og Rt.com
Foto: Bundesarchiv, Bild 183-1987-0703-506 / CC-BY-SA