Kinesisk krav til kunstner: Betal 13 millioner

02.11.11

De kinesiske myndigheder forlanger nu 13 millioner kroner af Ai Weiwei, som de mener, de har krav på i forbindelse med den skattesag, som betød, at kunstneren blev tilbageholdt i tre måneder. Betalingsfristen er sat til 15 dage.

Af Troels Ussing

Kunstneren Ai Weiwei tilbragte næsten tre måneder i detention tidligere i år, da det kinesiske styre straffede ham for gentagne gange at have kritiseret regimet. Således blev tilbageholdelsen i hvert fald tolket i det meste af den vestlige verden, men i Kina lød begrundelsen, at Ai Weiwei havde begået 'økonomisk kriminalitet'.

Nu blusser sagen op på ny, da det kinesiske styre forlanger, at kunstneren skal bøde 13 millioner kroner for det skattefusk, han påstås at være involveret i. Og pengene skal vel at mærke betales inden 15 dage, fortæller BBC News.

Ai siger nej
Umiddelbart er Ai Weiwei dog ikke hooked på at punge ud, da han ikke har set nogen dokumentation for, at den virksomhed, som han er en del af, skulle have omgået skat.

- Jeg er kun grundlægger af virksomheden. Jeg har aldrig skrevet under på nogen af selskabets kontrakter, og jeg har heller aldrig læst nogen af virksomhedens økonomiske rapporter, så jeg har ingen idé om noget, siger Ai Weiwei til BBC News.

Kunstneren påpeger, at han gerne ville sætte sig ind i de økonomiske sager, han er beskyldt for, men det er ikke muligt, da myndighederne har konfiskeret alle firmaets regnskabsbøger.

- Hvis de virkelig vil bevise, at jeg er en skidt fyr, hvorfor opfører de sig så ikke selv ordentligt og gør processen mere gennemsigtig? lyder bebrejdelsen fra Ai Weiwei.

Tilbageholdelsen af kunstneren fra april til juni måned i år har bragt masser af fokus på den kinesiske systemkritiker, som siden er blevet hædret med flere priser. Ikke mindst blev han i oktober udnævnt som den mest magtfulde kunstner i verden.

LÆS OGSÅ: Ai Weiwei verdens mest magtfulde kunstner

Kilde: BBC News
Foto: Gary Tamin, Sxc.hu