Nazistisk tyvegods solgt for 220 millioner

Klimt maleri painting million

03.11.11

Et Gustav Klimt-maleri, som nazisterne stjal fra et jødisk hjem under Anden Verdenskrig, blev i går solgt for næsten 220 millioner kroner på Sotheby's.

Af Troels Ussing

Det har været lidt omkring, Gustav Klimts maleri 'Litzlberg an Attersee'. Først var det ejet af en jødisk familie, så nappede nazisterne det, og nu er værket fra 1915 solgt til en hemmelig køber, der onsdag måtte slippe små 220 millioner kroner for maleriet, da det var under hammeren på auktionshuset Sotheby's.

Det var den østrigske jernmagnat Viktor Zuckerkendl, som oprindeligt ejede 'Litzlberg an Attersee', hvis motiv er en sø i det vestlige Østrig, men ved rigmandens død arvede hans søster, Amalie Redlich, det fine værk. Hun blev imidlertid deporteret til Lodz-ghettoen i Polen i 1941, og nazisterne konfiskerede Klimt-maleriet, som de solgte videre.

Tilbage til den rette ejer
Siden endte mesterværket på et museum for moderne kunst i Salzburg, men i april i år udleverede kunstmuseet billedet til Georges Jorisch, søn af Amalie Redlich, da man fandt ud af, at der reelt var tale om et stykke tyvegods fra Anden Verdenskrig.

Den 83-årige Jorisch satte med det samme maleriet til salg, og arvingen var selv til stede i New York, da hammeren i går faldt på 40,4 millioner dollar – knap 220 millioner kroner. Og den ældre herre virkede tilfreds, da Bloomberg News efter hammerslaget spurgte, hvad han syntes om resultatet:

- Godt, svarede en fåmælt Jorisch.

Tidligere på året lovede den 83-årige østriger, at han ville donere 9,5 millioner kroner til museet i Salzburg, så man her kunne lave en udbygning, der skal opkaldes efter Amalie Redlich, som døde under opholdet i Lodz-ghettoen. Med et trecifret million-beløb på kontoen skulle den 83-årige nok kunne opfylde sit løfte.


Kilde: Sotheby’s, Bloomberg
News og The Telegraph
Foto: Sotheby’s