Hammershøi-maleri kan sætte rekord

hammershøi auktion sotheby's

04.10.11

Vilhelm Hammershøis maleri 'Interiør med kvinde siddende i hvid stol' ryger i november under hammeren hos Sotheby's i London. Auktions-huset forventer en pris, som nærmer sig den hidtidige rekord for et Hammershøi-maleri.

Af Troels Ussing

Hele tre malerier af danske Vilhelm Hammershøi er sat til salg på Sotheby's auktion med skandinaviske værker, som afvikles sidst i november. Og især et af dem, 'Interiør med kvinde siddende i hvid stol', forventes at opnå en høj hammerslagspris – så høj, at billedet kan blive historiens dyreste Hammershøi.

For Sotheby's vurderer maleriet til mellem 500.000 og 700.000 pund (4,4 og 6,1 millioner kroner), og det hidtil højeste hammerslag for en Hammershøi lød på 590.000 pund, da 'Interiør med staffeli i Bredgade' blev solgt i sommeren 2006, også hos Sotheby's. Dengang var kursen på pundet dog en helt anden end i dag, og derfor svarede salgsprisen til cirka 6,3 millioner kroner. Således skal 'Interiør med kvinde siddende i hvid stol' overstige sin vurdering en anelse, hvis det reelt skal sætte ny rekord.

Klassisk Hammershøi-motiv
At maleriet er vurderet så højt, skyldes, at der er tale om et typisk Hammershøi-motiv, hvor en kvinde sidder indendørs med ryggen til beskueren – en yndet Hammershøi-opstilling, som viser hans inspiration fra den hollandske maler Johannes Vermeer.

Kvinden på den hvide stol er kunstnerens egen kone, Ida, som er malet i parrets private bolig to år efter, de flyttede ind på Strandgade 30 i København. Det var her, at de mest berømte af Hammershøis malerier blev skabt, og netop derfor er værket ifølge Sotheby's ekstra værdifuldt:

- Dette maleri rangerer blandt Hammershøis fineste fra Strandgade 30. Det er særligt interessant, da det er blandt de første af interiørerne i lejligheden, som skulle få så en central rolle i kunstnerens virke, udtaler Claude Piening, seniordirektør i Sotheby’s European Paintings Department.

Lavere vurderinger på andre værker
De to andre malerier, som er under hammeren på Sotheby's i næste måned, er 'Interiør', der er vurderet til mellem 870.000 og 1,3 millioner kroner, og 'Svend Hammershøi', som er et portræt af kunstnerens bror, der anslås at ryge for en pris på mellem 260.000 og 440.000 kroner.


Kilde: Sotheby's
Billede: 'Interiør med kvinde siddende i
hvid stol', Vilhelm Hammershøi, 1900.
Foto: Sotheby's