Banksy-værk vandaliseret af graffiti-rival

05.10.11

Et værk af den verdensberømte gadekunstner Banksy er blevet overmalet af konkurrerende graffiti-maler. Dermed ser det ud til, at den britiske graffiti-krig igen er brudt ud.

Af Troels Ussing

Britiske Banksy er nok den mest berømte af alle kunstnere inden for street art, og hans malerier rundt om på murerne i London og Bristol betragtes som bevaringsværdige kunstværker. Men i weekenden blev et af hans klassiske vægmalerier overmalet af rivaler fra street art-miljøet, og efter al sandsynlighed vil værket være tabt for evigt. Det skriver den britiske avis The Guardian.

Det drejer sig om et maleri af en politiskytte og et barn (se billede), som er opført på en husmur i Banksys hjemby, Bristol. Gerningsmændene har sprayet sort farve ud over motivet og tagget overmalingen med 'BSK' og 'Team Robbo', hvilket klart signalerer, at der er tale om folk fra gademiljøet, som støtter graffitimaleren King Robbo.

Gammel fejde får nyt liv
King Robbo anses for at være grundlægger af graffitiscenen i London, og gennem flere år har han og Banksy – eller muligvis blot deres tilhængere – bekæmpet hinanden ved at overmale og modificere hinandens vægmalerier.

Med det seneste hærværk ser det nu ud til, at krigen mellem Banksy og King Robbo igen blusser op, hvilket i værste fald kan betyde, at mange af Banksys berømte værker risikerer at blive ødelagt.

Kommunen nægter at restaurere 'Papirsposen'
Tidligere har Bristol Kommune sat penge af til at udjævne de skader, som har været påført Banksys vægmalerier, men denne gang er kassen lukket. Byrådet påpeger, at motivet er malet på en privat bygning, og derfor er det ikke kommunens opgave at udbedre skaderne.

Vægmaleriet, som i folkemunde er blevet døbt 'Papirsposen', da drengen bag politimanden på billedet er i færd med at sprænge en papirspose, ser dermed ud til at være gået tabt for evigt.


Se Banksy-værket, som det så ud før vandaliseringen 
Se Banksy-værket, som det så ud efter vandaliseringen

Kilde: The Guardian
Billede: Banksys billede af Mona Lisa med en bazooka
findes i London, men er også blevet så populært et
motiv, at man kan købe T-shirts, hvorpå det er trykt.
Foto: Thorarinn Stefansson, Sxc.hu