Rengøringskone ødelægger kunstperle

06.11.11

Tysk museum i chok, efter at en rengøringskone gik lidt for hårdt til den med pudsekluden og ødelagde et kunstværk til seks millioner kroner.

Af Troels Ussing

På Ostwall-museet i Dortmund gør man en dyd ud af, at der skal se pænt og rent ud. Men tidligere i denne måned blev rengøringen lige lovlig grundig, da en af museets servicemedarbejdere kastede sig over et kunstværk, som hun mente trængte til en ordentlig omgang knofedt. Desværre betød hendes grundighed, at hun kom til at ødelægge et installationsværk af den afdøde tyske kunstner Martin Kippenberger.

Rengøringskonen vidste nemlig ikke, at de 'pletter', som var placeret i en messingskål i installationen faktisk var en vigtig del af værket. Derfor gik hun raskt til opgaven og stoppede først sin skuring, da skålen skinnede. Efterfølgende fik hun dog røde ører, da museets ansatte kunne fortælle hende, at den patina, hun havde skrubbet af, reelt skulle forestille tørrede vandpytter, og var en vigtig del af Kippenbergers værk 'When it Starts Dripping from the Ceiling'.

Dyr rengøring
Rengøringskonens svipser er lidt en bet for museet, da installationen, som er vurderet til seks millioner kroner, er udlånt fra en privat samler. Museet forstår heller ikke servicemedarbejderens handling, da alle udtrykkeligt havde fået at vide, at de skulle holde sig minimum 20 centimeter væk fra kunstværkerne.

En talskvinde for Dortmund Byråd fortæller til nyhedsbureauet AP, at man nu skal finde ud af, om Kippenbergers værk skal genskabes eller ej:

- Det vil være op til den private samler at beslutte det. Vi kan jo ikke spørge Kippenberger til råds, siger Dagmar Papajewski, som samtidig slår fast, at værkets i dets ’rengjorte’ stand fortsat vil være udstillet på museet.


Se værket efter 'afpudsningen'

Se close-up-billede

Kilde: AP/Artdaily.org
Foto: Sanja Gjenero, Sxc.hu