Arnoldi færdig som formand

07.11.11

Per Arnoldi stopper efter egen vilje som formand for Statens Kunstråd. Kulturministeren beklager afgangen, som sker med omgående virkning.

Af Troels Ussing

Sølle syv måneder var, hvad det kunne blive til som formand for Statens Kunstråd. Per Arnoldi har meddelt kulturminister Uffe Elbæk, at han ønsker at forlade sin post øjeblikkeligt.

I et brev til kulturministeren fortæller den 70-årige kunstner, at jobbet som formand ikke har været velegnet for hans gemyt. Samtidig ønsker han at bruge mere tid i sit atelier, som ifølge kunstneren kalder med stadig stærkere stemme.

Fik hug for sine synspunkter
Per Arnoldi nåede som formand at bringe sig selv en del i fokus – ikke mindst for at komme med ytringer om, at kunstens rolle ikke er at provokere eller skabe debat. I stedet så formanden helst, at kunsten koncentrerede sig om at berige tilskuerne rent æstetisk.

Denne holdning blev kritiseret af mange kunstnere og debattører, som beskyldte Per Arnoldi for at være reaktionær. Kristian von Hornsleth udtalte blandt andet, at 'Arnoldi arbejder med en form for kunst, der skal give de rige nogle flotte farver i deres pæne hjem', og provo-kunstneren kaldte Arnoldis kunstsyn for 'trist'.

Kulturminister beklager afgang
Men selv om mange kunstnere måske ikke vil begræde Per Arnoldis fratrædelse, finder kulturminister Uffe Elbæk (RV) sortien ærgerlig:

- Det er med stor beklagelse, at jeg har modtaget Per Arnoldis beslutning om at stoppe som formand for Statens Kunstråd før tid.

- Jeg respekterer naturligvis Per Arnoldis beslutning, som jeg kan forstå er motiveret af personlige overvejelser og herunder blandt andet af ønsket om at få mere tid til sit kunstneriske virke. Jeg vil benytte lejligheden til at takke Per Arnoldi for den fine indsats, som han nåede at levere på posten,” udtaler den nytiltrådte kulturminister, som påpeger, at der snarest muligt vil blive konstitueret en ny formand for Statens Kunstråd.


Kilde: Kulturministeriet
Foto: Statens Kunstråd