Smed malerier for 750 millioner i skraldespanden

12.10.11

I 2010 fandt et af nyere tids største kunstkup sted, da blandt andet malerier af Picasso og Matisse blev stjålet fra Musée d'Art Moderne i Paris. Nu frygtes det, at alle de stjålne værker er røget på forbrændingen og dermed tabt for evigt.

Af Troels Ussing

Fem tomme rammer var, hvad der var tilbage, efter at en tyv en maj-nat 2010 brød ind på Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris og huggede en håndfuld mesterværker. En af de i alt tre sigtede personer bag kunstkuppet påstår nu, at malerierne blev smidt i en skraldespand, for at myndighederne ikke skulle finde afgørende spor i sagen. Det skriver den franske avis Le Journal du Dimanche.

I så fald er det kunst af stor værdi, der er gået tabt, for de fem stjålne værker var malerier af Pablo Picasso, Henri Matisse, Amédéo Modigliani, Geroges Braque og Fernand Léger. Tilsammen vurderet til 750 millioner danske kroner.

Spiderman på spil
Selve tyveriet på museet blev begået af den 43-årige serber Vrejan T, der også går under navnet Spiderman, da han er specialist i at udføre indbrud, hvor han gør brug af sine veludviklede kravleegenskaber.

Egentlig skulle 'Spiderman' bare hugge et Léger-maleri i forbindelse med et bestillingsarbejde, men da alarmen ikke gik i gang på museet, besluttede den serbiske tyv sig for også at nappe fire andre mesterværker.

Dermed videregav Vrejan T. hele fem malerier til manden, der havde bestilt Léger-tyveriet – den 54-årige antikvitetshandler Jean-Michel C, som nu måtte have hjælp til at afsætte de mange tyvekoster. Derfor inddrog han en slægtning, Jonathan B, som muligvis kunne finde købere i Israel.

Panik sender Picasso i skraldespanden
De tre medsammensvorne får dog problemer, da fransk politi finder frem til den serbiske tyveknægt, som hurtigt angiver sin bagmand, Jean-Michel C. Med sine to kup-venner afsløret går Jonathan B. i panik, og for at slette beviserne kyler han Picasso'en og de fire andre værker i en skraldespand på et parisisk fortov.

Således lyder i hvert fald hans forklaring over for fransk politi, og skulle den holde stik, tyder meget på, at de fem mesterværker er røget på forbrændingen og dermed forsvundet for evigt. Dog skriver Le Journal du Dimanche, at politiet ifølge avisens informationer har en vis skepsis over for Jonathan B's forklaring, da den meget vel blot kan være et forsøg på at holde tyvegodset skjult.
 

Se de stjålne værker af Picasso, Modigliani, Matisse og Braque

Kilde: Le Journal du Dimanche
Foto: Jorc Navarro, Sxc.hu