Hirst: Jeg er ikke længere den gale idiot

13.03.12

Damien Hirst er færdig med at møde omverdenen som 'en alkoholisk vagabond'. Den britiske kunstner er blevet ældre og har ikke længere behov for at være det dumme svin, som hele tiden råber ad verden.

Af Troels Ussing

I 1996 blev britiske Damien Hirst interviewet sammen med David Bowie. Her erklærede den kontroversielle kunstner over for sin musikalske landsmand, at han aldrig ville lade sine værker udstille på Tate i London. 'Museer er for døde kunstnere', sagde han. 'Du får mig aldrig at se på det sted'.

Godt 15 år senere er Damien Hirst nu klar til at åbne sin første store retrospektive udstilling – på Tate Modern.

I et interview med den engelske avis The Observer erkender den 46-årige kunstner, at meget har ændret sig, siden han i 1990’erne mest gik op i at drikke sig en kæp i øret med Noel og Liam Gallagher og resten af britpop-slænget. Hirst var altid den fuldeste, den mest højtråbende og efter manges mening også den mest ubehagelige og stødende af dem alle. Et liv og en personlighed, han ikke længere higer efter: 

- Nej, jeg har været der, mand. Jeg havde 10 skønne år, og så, pludselig, begyndte det at gøre ondt. Jeg kunne ikke klare tømmermændene: at vågne op på det klæbrige, snavsede gulv på The Colony Room (privat club for kunstnertyper i London, red.), svede mig igennem møder på White Cube (britisk galleri, red.), slentrende hen for at møde Larry (Gagosian, red.) […] lignende en alkoholisk vagabond. Det var ikke godt. En dag vågnede jeg bare op og tænkte: 'Det var det. Det er ovre'. Har ikke rørt en dråbe siden, fortæller kunstneren til The Observer.

Den stille Hirst
Damien Hirst oplever selv, at han er blevet en mere rolig og fredfyldt person inden for de senere år.

- Det er mortaliteten, du! Et par af mine venner er døde. Jeg bliver ældre. Jeg er ikke længere den gale idiot, der råber ad verden, lyder forklaringen på forandringen.

- Jeg har altid tænkt: 'Jeg vil ikke se tilbage. Aldrig'. Jeg tror, jeg var besat af det nye. Det har ændret sig, fortæller Hirst, som derfor nu også kan se sig selv og sin kunst fremvist på Tate Modern i en retrospektiv udstilling.  

Tiderne har bestemt ændret sig for Damien Hirst. Museerne er ikke længere kun for døde kunstnere. Til gengæld vil Tate i den grad være for døde dyr, når udstillingen åbner den 4. april. Hirsts velkendte hajer, køer og sommerfugle vil nemlig være talrigt præsenterede på udstillingen.


LÆS OGSÅ: Nu kan alle blive ejer af en signeret Hirst 
LÆS OGSÅ: Damien Hirst ryger på flasken

Kilder: The Observer og Tate