Private perler lokker publikum

13.07.11

På blot halvanden måned har flere end 30.000 lagt vejen forbi Skagens Museum for at se privatejede male-rier af blandt andre P.S. Krøyer og Anna Ancher.

Af Troels Ussing

Når det er sommer, valfarter danskere og udlændinge til Skagen. Og mange af sommergæsterne har i år valgt at skifte sandstranden ud med trægulvet på Skagens Museum. I al fald har flere end 30.000 set udstillingen ’Skagen Guld’, som byder på både kendte og ukendte værker af nogle af de største skagensmalere.

Alle værkerne er gravet frem fra private hjem og har derfor ikke tidligere været udstillet. Ifølge museumsdirektør Dorthe Rosenfeldt Sieben kan det meget vel være grunden til den store publikumsinteresse:

- Det er så sjældent, at der dukker ting op, vi ikke kender til, så at vi her har en hel samling af ukendte værker, som publikum kan gå på opdagelse i, er jo nærmest helt eventyragtigt, og det tror jeg, at mange folk synes er rigtigt spændende, udtaler hun på museets hjemmeside.

Hundredvis af værker
Skagens Museum blev i foråret overlæsset med henvendelser fra private, da man efterlyste malerier til udstillingen. En stor række af de privatejede værker kendte museet til i forvejen, men som en glædelig overraskelse kom det, at en del malerier var helt ukendte.

I alt fik museet henvendelser om over 600 værker, og det er altså de mest interessante af disse, der lige nu kan opleves på museet. Dette ’guld’ inkluderer blandt andet malerier af nogle af de mest kendte skagensmalere som P.S. Krøyer, Holger Drachmann, Laurits Tuxen og ægteparret Michael og Anna Ancher.

Link: Se værker fra udstillingen

Kilde: Skagens Museum
Foto: Skagens Museum
(Michael Ancher: Fire piger og en hund, privateje)