Se top-10 over de mest magtfulde inden for kunsten

13.10.11

The ArtReview har sat navn på, hvem der er de mest magtfulde personer i kunstens verden. Listen toppes af den kinesiske kunstner Ai Weiwei, mens en dansk gallerist har sneget sig ind i top-100.

Af Troels Ussing

Det britiske kunstmagasin The ArtReview udarbejder hvert år en liste over de 100 personer, der har størst betydning på den internationale kunstscene. Og for første gang siden 2008, hvor Damien Hirst toppede listen, er det en udøvende kunstner, som indtager førstepladsen.

Der er tale om kinesiske Ai Weiwei, som i løbet af de sidste par år har fået særdeles meget omtale på grund af hans kamp mod det kinesiske styre, der har ønsket at lukke munden på den kritiske kunstner. Men selv om Ai Weiwei blev fængslet under påskud af, at han skulle have bedrevet skattesvindel, har kineseren fortsat sin markante kritik af systemet i hjemlandet efter sin løsladelse i juni måned.

Kunstnerne i undertal
Som så mange gange før domineres The ArtReviews liste af museumsdirektører og gallerister frem for de personer, der i hverdagen står med pensel og maling i hænderne. Således er det kun den amerikanske fotokunstner Cindy Sherman, der - udover Ai Weiwei - har fundet vej til top-10 på grund af en egentlig kunstnerisk aktivitet.

Af de mest berømte udøvende kunstnere længere nede på top-100-listen finder man Gerhard Richter på en 11.-plads, Takashi Murakami på en 47.-plads, Damien Hirst på en 64.plads og Jeff Koons på en 66.-plads.

Nicolai Wallner nummer 97
Fjerdesidst på listen støder man på den eneste dansker med magt nok til at snige sig ind blandt de 100 kunstpersonligheder - Nicolai Wallner. I 2009 opnåede danskeren en placering som nummer 89, i 2010 rykkede han ned på en 93.-plads, og i år må den visionære gallerist altså tage til takke med en 97.-plads.

Ingen udøvende danske kunstnere er at finde på årets liste – heller ikke Olafur Eliasson, der ellers tidligere har været med, da han i 2008 blev placeret på en 50.-plads.
 

De 10 mest magtfulde inden for kunstbranchen:

1. Ai Weiwei – kinesisk kunstner.
2. Hans Ulrich Obrist og Julia Peyton-Jones – schweizisk/britisk direktørduo på
    Serpentine Gallery i London.
3. Glenn D. Lowry – MoMA’s amerikanske museumsdirektør.
4. Larry Gagosian – amerikansk gallerist, som toppede listen sidste år.
5. Anton Vidokle, Julieta Aranda og Brian Kuan Wood – grundlæggerne af
    E-flux, en online-service, der udsender nyhedsbreve om kunst.
6. Nicholas Serota – Tates britiske museumsdirektør.
7. Cindy Sherman – amerikansk kunstner.
8. Iwan Wirth – schweizisk gallerist.
9. David Zwirner – tysk gallerist.
10. Beatrix Ruf – Kunsthalle Zürichs tyske museumsdirektør.

Se hele top-100

Kilde: The ArtReview
Foto: Bryan Wintersteen, Sxc.hu