Verdensrekord: 1,4 milliarder for et maleri

For første gang er et maleri blevet solgt for over en milliard danske kroner. Det er oliestaten Qatar, der står bag købet af Paul Cézannes 'Kortspillerne', som anslås at have indbragt den private sælger minimum 1,4 milliarder.

06.02.12

Af Troels Ussing

Qatar er den stat i verden, der gennem de seneste seks år har brugt flest penge på at købe moderne kunst. Og den status er nu blevet cementeret, da den lille oliestat ifølge det amerikanske magasin Vanity Fair har brugt mindst 250 millioner dollars – svarende til cirka 1,4 milliarder kroner – på at sikre sig maleriet Kortspillerne af den franske maler Paul Cézanne.

Dermed er den forrige rekordsum for et kunstværk næsten fordoblet, da det hidtil dyreste, Jackson Pollacks No 5, 1948, i 2006 blev solgt for 140 millioner dollars, hvilket i dag svarer til cirka 890 millioner danske kroner.

Når der er usikkerhed om den eksakte pris for Cézannes maleri, skyldes det, at Emiren af Qatar, som anskaffede sig værket i en privathandel, aldrig udtaler sig om sine kunstkøb. Men Vanity Fair påpeger, at 'flere kilder bekræfter rekordkøbet af Kortspillerne'.

Mesterværket ryger på museum
Cézanne-maleriet er et i en serie på fem værker af franske bønder, der sidder og spiller kort i Aix-en-Provence. De andre malerier fra serien hænger på store museer som Musée d’Orsay og Metropolitan Museum of Art, og nu går rygterne på, at det nyerhvervede Kortspillerne skal hænge på Qatar National Museum, hvor andre af emirens rekordkøb kan ses fra 2014 – heriblandt en Mark Rothko, som blev købt for 370 millioner kroner i 2007. 

At Kortspillerne er blevet verdens dyreste maleri, kommer ikke som en stor overraskelse i kunstkredse, men den voldsomme pris overrasker alligevel den britiske vurderingsekspert Victor Wiener:

- 250 millioner dollars er en formue. Men tager man et hvilket som helst kursus i kunsthistorie, vil man støde på Kortspillerne. Det er et meget, meget betydningsfuldt billede. I måneder har der været rygter om dets salg. Nu vil alle bruge denne pris som udgangspunkt: Det ændrer hele kunstmarkedets struktur, siger han til Vanity Fair.

Kortspillerne var ejet af den græske skibsreder George Embiricos, som døde i 2011, og Cézanne-maleriet har længe været betragtet som et af de mest værdifulde privatejede malerier i verden. 


LÆS OGSÅ: Qatar er verdens førende opkøber af moderne kunst

 

Kilder: Vanity Fair, Art Media Agency og The Daily Mail
Billede: Kortspillerne (1892-93) af Paul Cézanne 
Foto: Wikimedia Commons