amerikanske kunstsamler Howard Rachofsky

14.07.11

Kendt kunstsamler: Priserne er næsten tilbage på topniveau

Den amerikanske kunstsamler Howard Rachofsky vurderer, at priserne på kunst nærmer sig samme niveau som for tre år siden, inden finanskrisen tog til. Det skyldes ikke mindst nye købere fra Asien og Østeuropa.

Af Troels Ussing

Trods den stadigt herskende nervøsitet i verdensøkonomien tyder meget på, at markedet for samtidskunst er næsten ligeså stabilt, som det var tilbage i 2008. Det vurderer den kendte kunstsamler Howard Rachofsky i et interview til Bloomberg News:

- Der er så meget rigdom i verden, og mange kigger efter alternative aktiver. Markedet er bredere, end det var. Det er vokset med nye købere fra Asien, Østeuropa og Mellemøsten, og en række spillere er kommet ind fra den finansielle sektor, som leder efter værdier, siger den amerikanske storsamler.

Rigmænd satser på kunst
Som Kunstkup.dk kunne fortælle tirsdag, er Qatar blevet den førende nation inden for opkøb af moderne kunst. Og netop i den østlige del af verden findes der rigtig mange rigmænd, og ifølge Bloomberg News er tendensen i øjeblikket, at især velhavende enkeltpersoner satser stort på at investere i samtidskunst for på den måde at sikre sig i en tid, der er præget af økonomisk usikkerhed.

At priserne på kunst igen nærmer sig de svimlende summer, man så tilbage i 2007 og 2008, afspejles også af de seneste auktioner med moderne kunst, som Sotheby’s og Christie’s afholdt i juni måned, hvor auktionshusene tilsammen solgte for intet mindre end 1,8 milliarder kroner. Men helt tilbage til boom-niveauet, mener Howard Rachofsky dog ikke, markedet er endnu.

- Nogle priser er høje og kan sammenlignes med tidligere, men det er ikke et generelt billede. Der er ikke tale om mani derude. Hvis det finansielle marked ryger i krise, vil der også ske en afmattelse inden for kunst, siger samleren til Bloomberg News.

Kilde: Bloomberg News
Foto: G. Schouten de Jel, Sxc.hu