Ny bog: Van Gogh dræbt af cowboy-freak

17.10.11

Forfatterne bag ny van Gogh-biografi hævder, at den hollandske kunstner slet ikke begik selvmord. I stedet skulle to unge knægte have skudt og dræbt den excentriske impressionist.

Af Troels Ussing

Slår man op i diverse leksika under navnet Vincent van Gogh, vil man kunne læse, at den hollandske maler skød sig selv i en kornmark i den franske by Auvers-sur-Oise i 1890. Men måske passer dette slet ikke. I hvert fald påstår to forfattere i en ny bog, at kunstneren blev skudt af et par fulde drenge. Det fortæller BBC News.

Det er i bogen 'Van Gogh: The Life', som udkommer i Storbritannien i morgen, at forfatterparret Steven Naifeh og Gregory White Smith præsenterer den nye teori om van Goghs død. Bag bogen ligger 10 års research, der har involveret mere end 20 oversættere og forskere.

To drenge bag drabet
I 1890 boede den 37-årige Vincent van Gogh på en kro i Auvers-sur-Oise, hvorfra han hver morgen drog ud til de omkringliggende marker for at male. Det var på denne kro, han døde efter en dag at være vendt tilbage med et skudsår i hovedet, som få timer senere tog livet af ham.

Ifølge forfatter Steven Naifehs research tyder det på, at van Gogh om eftermiddagen blev skudt af to unge fyre, som han jævnligt drak sammen med – og dermed forsøgte kunstneren altså ikke selvmord, som van Gogh ellers fortalte det lokale politi.

- Blandt de folk, som kendte ham (van Gogh, red.), var den almindelige opfattelse af, hvad der skete i Auvers, at han ved et uheld blev slået ihjel af et par drenge, som han besluttede at beskytte ved at tage skylden på sig selv, siger Steven Naifeh til BBC News.

Legede cowboy
Steven Naifehs studier indikerer ikke, at der var nogen ondskab bag handlingen. Tværtimod var der bare tale om en dårlig cocktail af alkohol og pistolleg:

- Disse to drenge, hvoraf den ene var iført et cowboy-outfit og havde en pistol med funktionsfejl, som han legede cowboy med, var kendte for at gå ud og drikke med Vincent på det tidspunkt af dagen.

- Så du har et par teenagere, der har en pistol med funktionsfejl, du har en dreng, der kan lide at lege cowboy, og du har tre personer, som nok alle har fået for meget at drikke. Hændeligt drab er nok langt mere sandsynligt, lyder det fra Steven Naifehs, som dermed forsøger at aflive den eksisterende historie om, at Vincent van Gogh skulle have forsøgt selvmord.

Bogen, som omhandler meget andet end selve van Goghs død, kan købes for £23,58 på Amazon.


Kilde: BBC News
Foto: Random House