Indtog af nordiske gallerier gavner Københavns kunstmesse

Art Copenhagen Egelund i8

20.09.11

Danske gallerister mener, at Art Copenhagen har fået et kvalitetsløft, i takt med at flere nordiske gallerier deltager i kunstmessen. Noget tyder dog på, at gæsterne foretrækker de danske gallerier, som de kender i forvejen.

Af Troels Ussing

De senere år har der været et stort indtog af nordiske gallerier på den københavnske kunstmesse. I år var 36 procent af standene på Art Copenhagen fra enten Sverige, Norge, Finland eller Island, og ifølge de danske gallerister er vores naboers indmarch en kæmpe gevinst. En af de begejstrede danskere er ejeren af Galleri Christoffer Egelund:

- Kvaliteten bliver så meget højere, når det ikke kun er de danske gallerier, som er repræsenterede her. Det er helt vildt fedt med flere nordiske gallerier – for eksempel er det sejt, at så godt et galleri som det islandske i8 er her, lyder det fra Christoffer Egelund, der bakkes op af alle de danske gallerister, som Kunstkup.dk var i kontakt med under weekendens messe.

Publikum mere tøvende over for broderlandene
Men selv om de danske gallerister er begejstrede for deres nordiske kolleger, er flertallet af de danske gæster på kunstmessen måske lidt mere konservative og foretrækker de gallerier, de har kendskab til på forhånd. Så selv om det islandske i8 af mange kunsteksperter betragtes som et af de absolut førende gallerier i Norden, fik islændingene ikke helt samme opmærksomhed som de store danske gallerier:

- I løbet af weekenden har vi kun solgt et par små ting, så det har ikke været nogen kassesucces at være her – det er måske mere vores venners territorium. De svenske og finske gallerier, vi har snakket med, melder om det samme, så det er nok sådan, at de lokale går til de danske gallerier, siger Anna Júlía Fridjörnsdóttir fra i8 til Kunstkup.dk.

- Måske er vores ting også lidt for dyre, og så foretrækker danskerne nok malerier frem for så meget andet. Men vi er her også mere for at introducere os – for at vise vores tilstedeværelse i Skandinavien, lyder det fra det islandske galleri, som nu vil se tiden an og først i det kommende år vurdere, om i8 skal være repræsenteret på Art Copenhagen 2012.

De nordiske trækker andre kunder til
Danske Christoffer Egelund, som de senere år har deltaget i store internationale messer i Basel, New York og Berlin, håber meget, at i8 og endnu flere af de store nordiske gallerier vil komme til kunstmessen i København, så den kan fortsætte sin positive udvikling og nærme sig de større messer rundt om i verden.

- Der mangler stadig en masse af de gode gallerier fra Sverige og Norge, som ville være fede at få med fremover. Det vil give noget ekstra, og man skal jo også tænke på, at gallerier altid tager kunder og samlere med sig til messer, og derfor er det godt at få de gode udenlandske med, da de også hiver et nyt publikum med sig, lyder det fra Christoffer Egelund.

I år var der 81 gallerier med på Art Copenhagen. Heraf var de 19 svenske, mens Norge, Finland og Island tilsammen havde 10 gallerier med på messen.


Besøg i8 Gallery
Besøg Galleri Christoffer Egelund

Billede: Galleri Christoffer Egelunds
stand på weekendens Art Copenhagen.
Foto: Troels Ussing