Diamant-kranium får museumsdebut

22.11.11

Verdens dyreste stykke moderne kunst, Damien Hirsts diamant-kranium, kommer nu på museum i Storbritannien for første gang. Udstillingen kræver, at Tate Modern må skærpe sit sikkerhedsniveau.

Af Troels Ussing

Normalt er det de færreste, der gider bruge tid på at studere gamle skaller og skeletter. Men når man dekorerer et kranium med 8.601 diamanter, hjælper det lidt på det. Derfor har Damien Hirsts diamant-kranium også fået meget omtale, og nu kan det kostbare værk for første gang nydes på museum i hjemlandet.

Det er Tate Modern, der til foråret åbner en stor retrospektiv udstilling med national-helten Damien Hirst. I alt vil gæsterne kunne opleve 70 værker af konceptkunstneren, men mest opmærksomhed vil For the Love of God uden tvivl få – ikke mindst da diamant-kraniet vil få sit helt eget udstillingsrum, hvor sikkerheden vil være ekstra høj, så ingen smutter af sted med hovedet under armen.

Sat til salg for 425 millioner
At diamant-kraniet er blevet så berømt, skyldes ikke mindst den gimmick, der fandt sted i 2007, da Damien Hirst havde færdiggjort sit værk. Her blev det sat til salg for intet mindre end 425 millioner danske kroner, og bemærkelsesværdigt nok blev det hurtigt solgt. Det viste sig bare, at det 'konsortium af forretningsfolk', som havde investeret i For the Love of God, inkluderede Damien Hirst selv.

Heldigvis behøver man ikke slippe 425 millioner, eller det der ligner, hvis har lyst til at se diamant-kraniet på Tate Modern, når udstillingen åbner den fjerde april. Faktisk har museet besluttet, at det skal være helt gratis for de besøgende at se For the Love of God. Til gengæld skal der betales entré, hvis man ønsker at se hele Hirst-udstillingen.
 

Se Damien Hirsts diamant-kranium For the Love of God

Kilde: Tate Modern
Foto: Mátyás Huszár,Sxc.hu