Da Vincis 'dame' dropper muligvis London

26.07.11

Af sikkerhedsmæssige årsager tøver Polens prins nu med at låne sit værk 'Damen med hermelinen' ud til National Gallery, som forrige søndag var udsat for et graffiti-angreb på et af museets egne malerier.

Af Troels Ussing

Såvel i England som i Danmark tales der i disse dage meget om sikkerheden på landets museer. Forrige weekend oplevede National Gallery, at en 57-årig mand vandaliserede et af museets malerier ved at farvelægge det med rød graffitimaling, og nu tøver Polens prins, Adam Karol Czartoryski, med at låne 'Damen med hermelinen' ud til museets store Leonardo Da Vinci-udstilling i efteråret. Han er i tvivl om, hvorvidt hans uvurderlige værk er i sikre hænder på National Gallery, skriver The Independent.

'Damen med hermelinen' bliver af kunsteksperter anset for at være ligeså betydningsfuldt som det verdensberømte 'Mona Lisa'-maleri, og det udgør en væsentlig del af den efterårsudstilling, hvor National Gallery efter planen skulle fremvise den hidtil største samling af sjældne Da Vinci-værker.

Frygter hærværk af mesterværk
Den polske prins arvede maleriet i 1991, og herefter etablerede han straks 'Czartoryski Fonden' for at sikre maleriets fremtid. Fondens bestyrelsesformand, Olga Jaros, fortæller til The Independent, at der nu er tvivl om, hvorvidt 'Damen med hermelinen' vil være at finde på National Gallery til november:

- Set i lyset af, hvad der skete sidste weekend på National Gallery, har jeg informeret fonden om, hvad der skete, og vi lægger stadig i forhandlinger, lyder det fra bestyrelsesformanden, som påpeger, at der endnu ikke er indgået nogen kontrakt med museet i London.

Forsikret for 300 millioner pound
En talsmand fra National Gallery meddeler dog The Independent, at museet forventer, at lånet af 'Damen med hermelinen' vil falde på plads, således at besøgende i London vil kunne nyde det betydningsfulde værk, som er forsikret for intet mindre end 300 millioner pound.

Kommer det kostbare maleri med på Da Vinci-udstillingen, vil det være placeret bag sikkerhedsglas, og kun 180 museumsgæster vil hver halve time få adgang til udstillingsrummet.


Kilde: The Independent
Foto: 'Damen med hermelinen', Leonardo Da Vince, 1489-90
Princes Czartoryski Foundation / National Gallery