Kunsttyveri ses som sexet kriminalitet

26.08.11

Der bliver stjålet for flere milliarder kroner kunst om året, og tyverierne har taget til gennem det sidste årti. En af grundene er, at det betragtes som mere sexet at snuppe en skulptur frem for at hugge Hr. Hansens Honda.

Af Troels Ussing

Som man har kunnet læse på Kunstkup.dk, har der været adskillige spektakulære kunsttyverier henover sommeren. Alt lige fra hotel-tyv til sutsko-tyv har prøvet lykken. Og faktisk bliver der i dag stjålet kunstværker for den dobbelte værdi af, hvad der gjorde for blot 10 år siden. Det fortæller The Art Newspaper.

Det amerikanske forbundspoliti, FBI, anslår, at der begås international kunstkriminalitet for over 30 milliarder kroner – heri indgår såvel forfalskninger som tyverier. For blot 10 år siden lå beløbet kun på 15 milliarder kroner.

- Kunstkriminalitet er stigende, fordi det dybest set er økonomisk kriminalitet. Kunst er lige nu et af de sikre områder, hvad angår værdier, hvilket de kriminelle jo godt kan se i aviserne og på auktionspriserne, forklarer den tidligere FBI-agent Robert Wittmann til The Art Newspaper.

Kunstkup er sexede
Men også det store fokus, der er på kunstkup, er med til at gøre den form for kriminalitet endnu mere attraktiv for forbrydere. Det mener kunstekspert Robort Kozinek:

- Kunstkriminalitet ses som en sexet forbrydelse og får derfor meget omtale i medierne. Et spændende kup er lig med en stor nyhed, siger Robert Kozinek, som er beskæftiget i forskringsbranchen.

Han hævder også, at selve antallet af kunstforbrydelser måske ikke er steget så markant – det er blot værdien af værkerne, som er eskaleret voldsomt.

- For 10 år siden var kunstværker mindre værd – tiden med $100 millioner-maleriet var endnu ikke kommet, og da den først kom, blev der sprøjtet en helt ny glamour ind i kunstverdenen. Det øger opmærksomheden, lyder det fra Robert Kozinek.


Kilde: The Art Newspaper
Foto: Roger Kirby, Sxc.hu