Slut med gratis adgang til Statens Museum for Kunst

SMK

27.08.12

Bliver regeringens finanslovforslag for 2013 gennemført, skal besøgende igen til at betale entré på Statens Museum for Kunst. De sparede penge skal gå til de mindre museer i Danmark.

Af Troels Ussing

Siden 2006 har det været gratis at nyde værker af Rembrandt, Ring og Rodin på Statens Museum for Kunst (SMK). Men fra 1. januar 2013 må museumsgæsterne igen have pengene op af lommen for at se SMK’s permanente udstilling.

Sådan bliver realiteterne i hvert fald, hvis regeringens finanslovforslag for 2013 bliver vedtaget i sin nuværende form. Her foreslår SSFR-regeringen nemlig, at de cirka 10 millioner kroner, staten årligt bruger på at finansiere den gratis adgang til SMK, skal bruges på andre kulturområder.

Små museer overtager puljen
Ifølge regeringens udspil skal pengene i stedet gå til 'at understøtte et bredt og kvalitetspræget udbud af kulturelle tilbud’ Det indebærer, at der årligt afsættes godt fem millioner kroner til at forbedre vilkårene for dansk litteratur og til at restaurere fortidsminder, mens de øvrige fem millioner vil gå til en håndfuld mindre museer i landet.

Moesgård Museum, Arbejdermuseet, Fregatten Jylland og Handels- og Søfartsmuseet får således hver en million i driftstilskud, og det samme beløb går til at støtte projektet Den Moderne By, som er den del af Den Gamle By i Aarhus.

Stor udfordring for SMK
På Statens Museum for Kunst vækker omfordelingen naturligvis ikke begejstring. Siden indførelsen af fri entré i 2006 har museet fordoblet sit besøgstal, og nu frygter museumsdirektøren, at gæsterne vil blive væk.

- Vi ved fra Sverige og England, at besøgstallet vil gå ned, hvis man indfører entré, siger Karsten Ohrt til B.dk, og direktøren er klar over, at en krævende opgave venter:

- Vi skal ændre hele vores måde at tænke og arbejde på. Vores organisation er indrettet på fri entré. Nu skal vi blandt andet ændre hele vores markedsføring og vores indgangsforhold.

Vedtages regeringens udspil, vil det kun være voksne, som skal betale. Børn og unge under 18 år vil stadig kunne besøge SMK’s faste udstilling uden at skulle indløse billet.

LÆS OGSÅ: Kamp om at blive en del af Googles museums-site
LÆS OGSÅ: Louisiana igen blandt verdens 100 hotteste museer
LÆS OGSÅ: Museer fordobler besøgstal på 10 år

Kilder: Budgetoversigt 2, Finansministeriet, Smk.dk,og  B.dk
Foto: Statens Museum for Kunst