Bjørn Nørgaard ked af kunstkonkurrence

27.10.11

DR's kunstkonkurrence Vores Kunst er ifølge Bjørn Nørgaard forfejlet og malplaceret. Kunst skal ikke gøres til en afstemning blandt borgerne, lyder kritikken.

Af Troels Ussing

I aften afgøres DR's kunstkonkurrence Vores Kunst, når borgerne tre steder i udkantsdanmark skal stemme om, hvilke kunstværker de ønsker opført i deres omegn. Men hele konkurrencen, som har været i gang siden marts måned, er ifølge Bjørn Nørgaard forkert og har slet ingen berettigelse:

- Vores Kunst rummer jo den konflikt, at man ikke kan stemme om kunst. Det kan man ikke, fordi en af kunstens væsentligste funktioner er at levere et kritisk potentiale til vores samfund, siger kunstneren til Dr.dk.

"Så kan det sgu være lige meget"
Kunstens vigtige kritiske rolle i samfundet går ifølge Bjørn Nørgaard tabt, hvis det er borgerne, der bestemmer, hvad der skal opføres:

- Det er i kunsten og i den frie forskning, at kritikken og fornyelsen af de værdier, vi bygger på, finder sted. Og man kan altså ikke stemme om kritik – så ville alle jo stemme for at få en god kritik. Hvis kritikken skal være dårlig, så skal den være dårlig. Hvis kunsten mister den evne, så kan det sgu være det samme, lyder det fra den tidligere professor på Det Kongelige Kunstakademi.

Gjerdevik eller Roepstorff?
Vores Kunst, som finansieres af Statens Kunstråd og Statens Kunstfond, har været i gang siden marts måned, hvor man først skulle finde frem til områderne, der skulle beriges med et nyt kunstværk til halvanden million kroner, og i dag skal borgerne i Trekantsområdet, Hjallerup og på Ærø så samles og træffe det endelige valg.

Blandt kunstnerne, der kæmper om at få opført værker, er Niels Erik Gjerdevik, Ivan Andersen og Kirstine Roepstorrf.

Afgørelsen kan følges på DR1 fra klokken 19.05.


Se værkerne, der er med i konkurrencen

Kilde: Dr.dk
Foto: DR