Kunstsalget steg markant i 2010

Kunstsalg Bruun-Rasmussen

Nye tal viser, at salget af kunst og antikviteter steg med 37 procent fra 2009 til 2010. Markedet deles næsten fifty-fifty mellem kunsthandlere og auktionshuse.

Af Troels Ussing

2010 blev året, hvor kunstmarkedet igen blomstrede op. I 2009, da finanskrisen kulminerede, blev der blot solgt kunst og antikviteter for 31,3 milliarder britiske pund, men nye tal fra Cinoa (Confédération Internationale des Negociants en Oeuvres d'Art) viser, at der sidste år blev brugt intet mindre end 43 milliarder pund på alt fra Picasso-malerier til Louis Seize-møbler, hvilket svarer til en stigning på 37 procent.

Det er The Art Newspaper, der i dag kan fremlægge de seneste salgstal, som klart demonstrerer, at finanskrisens afsmitning på kunsthandlen er ved at være aftaget. Dog er der stadig et stykke vej op til astronomiske 48,1 milliarder pund, som der blev købt kunst og antikviteter for i 2007, hvor markedet nærmest eksploderede. Men sammenligner man med tiden før 2007, ligger de nye tal væsentlig højere, end de gjorde dengang.

Auktionerne nærmer sig
Hvor kunstsalget for 10 år siden primært skete i det nærmeste galleri eller nede i hos den lokale antikvitetshandler, så er markedet nærmest helt lige i 2010. Ud af de i alt 43 milliarder pund, der bliver smidt efter kunstværker, står auktionshusene nu for 49 procent af handlerne. De resterende 51 procent står de godt 400.000 kunst- og antikvitetsforhandlere, der globalt er registrerede, for.


Kilder: The Art Newspaper og Arts Economics
Foto: Auktionshuset Bruun-Rasmussen, Troels Ussing