Bob Dylan beskyldt for kopiering

28.09.11

Det var en gigantisk publikums-succes, da Bob Dylan sidste år udstillede sine malerier på Statens Museum for Kunst. Men i sin seneste udstilling bliver den amerikanske folkemusiker og kunstner anklaget for blot at kopiere motiver fra gamle fotografier i sine værker. 

Af Troels Ussing

I september sidste år valfartede begejstrede danskere til Statens Museum for Kunst for at se musikeren Bob Dylans malerier fra alle hans rejser i Brasilien. Men måske blev gæsterne snydt. Måske stammede alle motiverne slet ikke fra kunstnerens egne rejser, men blot fra fotografier, han havde set af Brasilien.

I al fald sås der lige nu tvivl om Bob Dylans troværdighed, efter at den amerikanske avis The New York Times har afsløret, at folkemusikerens seneste malerier, 'The Asia Series', som skulle være malet i forbindelse med hans rejser i Østen, reelt bare er rekonstruktioner af gamle velkendte fotografier fra Asien.

Ikke et ord om foto-inspiration
Det er det ansete Gagosian Gallery på Manhattan, som for en uge siden åbnede udstillingen med Bob Dylans Asien-værker. Og i annonceringen for udstillingen blev der lagt klar vægt på, at inspirationen til motiverne kom fra kunstnerens egne oplevelser:

- 'The Asia Series' er en billedlig refleksion på hans (Bob Dylans, red) rejser i Japan, Kina, Vietnam og Korea, og omfatter mennesker, gadescener, arkitektur og landskaber, der klart kan identificeres ved titler og specifikke kulturelle detaljer.

Problemet er blot, at flere af de besøgende på udstillingen genkendte berømte gamle fotografier i Bob Dylans motiver, hvilket i den grad har sået tvivl om autenticiteten i malerierne. Samtidig har både Dylans og Gagosian Gallerys troværdighed lidt et alvorligt knæk, da det ikke på noget tidspunkt inden udstillingen har været nævnt, at musikeren havde ladet sig inspirere af fotografier.

Mindst 10 værker stammer fra fotos
Ifølge det amerikanske kunstsite Artinfo.com er det minimum et par håndfulde af udstillingens værker, som kan forbindes direkte til gamle fotografier fra Asien. Flere af dem er dog så gamle, at der ikke længere er nogen copyright på dem, men fire fotos er så nye, at fotograferne skulle have givet Dylan tilladelse til at ’kopiere’ dem. Dermed kan både Dylan og Gagosian Gallery risikere at blive slæbt i retten for brud på oprethavsloven.
 

Se Dylan-kopier side om side med de originale fotografier


Kilder: The New York Times,
Gagosian Gallery og Artinfo.com
Billede: Måske bliver disse gamle fotografier
de næste, som Bob Dylan kaster sig over.
Foto: Jean Scheijen, Sxc.hu