Rekord: Basquiat-maleri solgt for 120 millioner

Basquiat basqiat afro art

29.06.12

Med en pris på 120 millioner kroner blev der sat rekord for et værk af Jean-Michel Basquiat på Christie’s store auktion over nutidskunst. Auktionen blev samtidig den mest indbringende af sin art i Europa nogensinde.

Af Troels Ussing

Prisrekorder for Jean-Michel Basquiat og Yves Klein var med til at sikre Christie’s i London den mest succesrige auktion over efterkrigskunst og samtidskunst, som et auktionshus nogensinde har afviklet på europæisk grund. I alt løb auktionen onsdag aften op i salg på lidt over 1,2 milliarder danske kroner.

Et af aftenens hovedværker var et maleri uden titel af neo-ekspressionisten Jean-Michel Basquiat, som gik til en samlet pris på cirka 120 millioner danske kroner. Det er en klar rekord for den farverige amerikaner, der døde allerede som 27-årig i 1988.

Ifølge Christie’s var køberen 'en europæisk samler, som havde været på udkig efter den helt rigtige Basquiat i årevis', skriver avisen New York Times.

Europæerne på mærkerne
Christie’s havde bevidst sammensat et bredt udsnit af nutidskunst for at tiltrække købere fra alle verdensdele. Både asiater og russere, som hører til de mest købestærke inden for de seneste par år, var også på plads i London, men det var ikke dem, der stjal billedet på auktionen.

- Der var stærke amerikanske købere. Men europæerne var endnu stærkere, fortalte Christie’s’ Brett Gorvy til New York Times efter auktionen.

Han proklamerede samtidig, at asiaterne og russerne var bemærkelsesværdigt inaktive, i forhold til hvad Christie’s har oplevet på de seneste mange auktioner.

Også iver efter Yves
Aftenens dyreste værk blev Le Rose du Bleu (RE 22) af Yves Klein. Tre bydere var så interesserede i maleriet med pink svampe og småsten, at den samlede salgssum løb op i 217 millioner kroner. Dermed blev værket det dyreste, der nogensinde er solgt af den franske kunstner.

Af andre høje hammerslag var Francis Bacons Study for Self-Portrait, som gik for 199 millioner kroner, og Gerhard Richters Struktur 2, der røg for 117 millioner kroner.


LÆS OGSÅ: Britisk kunstner overrasker på Sotheby's
LÆS OGSÅ: Rekorder for Rothko og Richter
 

Kilder: Christie’s og New York Times
Billede: 'Untitled', 1981, af Jean-Michel Basquiat
Foto: Christie’s