Gammel mand gemte kunst for millioner i sit udhus

30.09.11

En kunstsamling med 300 malerier til millioner af kroner er fundet i en 92-årig polaks faldefærdige udhus. Politiet har allerede identificeret et værk, som er meldt stjålet, og mis-tænker nu hele samlingen for at være hugget under Anden Verdenskrig.

Af Troels Ussing

Et toetagers udhus nær den polske by Szczecin gemte på en særdeles overraskende hemmelighed, da det for nylig blev gennemsøgt af polsk politi. For mellem en hel masse gammelt ragelse befandt der sig maleri på maleri, stablet op langs væggene.

Og det var ikke bare husejeren selv – en 92-årig pensioneret murer – som havde malet lidt i sin fritid. Blandt de i alt 300 værker i udhuset gemte der sig nemlig malerier fra renæssancen og barokken, og ifølge den britiske avis The Telegraph mistænker polsk politi nu den gamle murer for at have tilranet sig værkerne på uærlig vis.

Kunsttyverier fra krigen?
Mistanken er ikke mindst opstået, da et af de mange værker er et Josef Czajkowski-litografi, som forsvandt fra et museum i Katowice under Anden Verdenskrig. Derfor arbejder politiet med en teori om, at mureren på en eller anden måde har fået fat på en stor samling af stjålen kunst fra krigstiden.

Under Anden Verdenskrig støvsugede nazisterne nemlig både polske museer og private ejendomme for kunst, men i de hektiske sidste uger af krigen, hvor tyskerne flygtede fra de fremadstormende russiske tropper, måtte de i farten efterlade deres stjålne kunstskatte. Og nu anser polsk politi det for sandsynligt, at den 92-årige mand kunne have nappet nogle af disse værker og gemt dem væk i sit aflåste udhus.

Den mistænkte er stum
Desværre kan politiet ikke få sin teori bekræftet, da den tiltalte murer i forbindelse med et slagtilfælde har mistet evnen til at tale. Derfor består den kommende efterforskning i at granske malerierne nøjere, da deres forfatning er præget af at have stået i et køligt udhus i 66 år.

- Mange af billederne er i en forfærdelig tilstand, og vi prøver at identificere dem og finde ud af, hvor de stammer fra. Nogle af dem er italienske, så vi er i kontakt med de italienske myndigheder, og vi arbejder også med Interpol, siger Przmyslaw Kimon, talsmand for Szczecin Politi, til The Telegraph.

Malerier for et tocifret millionbeløb
Men selv om værkerne lige nu lider efter 66 år i forfald, tvivler en lokal kunstekspert ikke på, at der er tale om dyre malerier. Ifølge The Telegraph udtaler kunstkenderen i den polske avis Gazeta Wyborcza, at han er sikker på, at værkerne har en værdi på 'millioner af euro' - altså hvad der svarer til minimum et tocifret millionbeløb i danske kroner.


Se videooptagelse af fundet

Kilde: The Telegraph
Foto: H. Assaf, Sxc.hu