Beltracchi-banden får 15 års fængsel

31.10.11

Fire tyskere er blevet idømt tilsammen 15 års fængsel ved retten i Köln, i hvad der betegnes som den største forfalskningsskandale i tysk historie. De dømte havde fremstillet værker af blandt andre Max Ernst og André Derain og solgt dem for millioner.

Af Troels Ussing

En kunstforfalsker og hans tre kumpaner kan se frem til flere år bag tremmer for at have produceret værker af kendte kunstnere, som de fire kriminelle solgte videre gennem gallerier og auktioner. Tilsammen fik de over 15 års fængsel for at have snydt sig til mindst 75 millioner kroner ved at sælge falske mesterværker.

Bagmanden, den 60-årige Wolfgang Beltracchi, var så dygtig en maler, at han kunne kopiere de store kunstneres teknikker, så hverken gallerister eller auktionshuse formåede at spotte, at der var tale om forfalskninger. Dermed lykkedes det Beltracchi og hans medsammensvorne at sælge falske malerier under navne som Max Ernst, André Derain, Fernand Léger, Max Pechstein og Heinrich Campendonk.

Grundigt fup
At den kriminelle firkløver i mange år havde succes med dens bedrag, skyldtes ikke blot Wolfgang Beltracchis præcise penselstrøg, men hele bandens nøje gennemtænkte fupmageri. Således fremskaffede de lærreder fra 1920'erne med kun lidt maling på, så de let kunne skrabe dette farvelag af og så male forfalskningen ovenpå – dermed så selve lærredet helt tidstypisk ud.

Ydermere for at snyde vurderingseksperterne fremstillede Beltracchi-banden labels til at sætte bag på lærrederne, som skulle påvise, at malerierne tilhørte enten Jaegers-samlingen eller Wilhelm Knops-samlingen – begge selvopfundne samlinger. Dermed kunne fupmagerne påstå, at de var i familie med de oprindelige ejere af billederne, så værkernes herkomst fremstod ægte.

For at gøre proveniensen troværdig kreerede banden tilmed fotografier med 1930'er-look, hvor Wolfgang Beltracchis kone, Helene, poserede som sin bedstemor foran det kunstværk, de forsøgte at sælge som et originalt maleri. Således kunne de overbevise potentielle købere om, at proveniensen var sandfærdig.

Kendt komiker købte fupværk
Ifølge det tyske magasin Der Spiegel var en af de købere, som blev narret, den amerikanske skuespiller og komiker Steve Martin. I 2004 betalte han 5,3 millioner kroner for en Heinrich Campendonk-forfalskning. To år efter solgte skuespilleren maleriet videre med et tab på 1,5 millioner kroner, da det blev solgt gennem det velrenommerede auktionshus Christie's.

Også auktionshuset Kunsthaus Lempertz i Köln blev snydt af Wolfgang Beltracchis fine forfalskninger, da man uden mistanke solgte hele fem af de falske værker.

- Deres ægthed blev bekræftet af førende eksperter, og nogle af dem (malerierne, red.) blev efterfølgende vist på en række museer, har auktionshusets chef, Henrik Hanstein, forsvaret sig med i et brev til Frankfurter Allgemeine.

Afsløret af en sjuskefejl
Efter adskillige succesrige år for Beltracchi-banden, hvor værkerne altså ligefrem fandt vej til kunstmuseer, var det lidt af en sjuskefejl, der fældede den ellers så grundige Wolfgang Beltracchi.

En mistænksom køber sendte sit nyerhvervede værk til eftersyn hos en gruppe forskere, som fandt en type farvemaling på billedet, som ikke eksisterede på det tidspunkt, hvor kunstneren angiveligt skulle have malet værket. Det blev starten på en efterforskning, der hurtigt sporede politiet ind på Wolfgang Beltracchi og hans tre kumpaner.

Alle de involverede erkendte sig skyldige i retten, og de kan nu se frem til at skulle afsone 15 års fængsel tilsammen. Den længste straf blev ikke overraskende tildelt Wolfgang Beltracchi, som skal tilbringe de næste seks år bag tremmer.
 

Kilder: Die Zeit, Der Spiegel, Frankfurter
Allgemeine og Bloomberg News
Foto: Jason Morrison, Sxc.hu