40-kroners Renoir var stjålet fra museum

Stolen Renoir

28.09.12

Et Renoir-maleri, som en ameri-kansk kvinde havde købt for 40 kroner på et loppemarked, viser sig at være tyvegods. Maleriet er øjeblikkeligt blevet fjernet fra den auktion, hvor det kunne have indbragt kvinden en betragtelig sum.

Af Troels Ussing

En amerikansk kvinde havde set frem til at blive omkring en halv million kroner rigere, når hendes lille Renoir-maleri skulle have været under hammeren hos auktionshuset Potomack Company i næste måned. Men nu viser det sig, at værket blev stjålet for godt 60 år siden på et museum i Baltimore, og derfor er det fjernet fra salgslisten på den kommende auktion. Det skriver Washington Post.

Kvinden, som er gået under navnet Renoir Girl i amerikanske medier, havde ellers fået fat i maleriet for blot syv dollar – cirka 40 kroner – da hun havde købt det sammen med nogle andre ting i en 'skrammel'-kasse på et loppemarked. Ifølge hendes egen forklaring havde hun nær ødelagt maleriet for blot at bruge rammen, men for en sikkerheds skyld havde hun besluttet at få det vurderet først.

Stjålet i 1951
Auktionshuset havde godkendt maleriet som en formodet Renoir, og da værket ikke kunne findes på de officielle lister over stjålen kunst, var alt gjort klart til et salg, som formodentlig havde indbragt sælgeren mindst en halv million kroner.

Men nu viser det sig, at værket er gammelt tyvegods. Baltimore Museum of Art har nemlig i forbindelse med al medieomtalen af det spektakulære salg fundet et dokument, som viser, at værket var ejet af museet fra 1937 og frem til november 1951, hvor det blev stjålet.

I godt 60 år var det lille maleri af Pierre-August Renoir altså forsvundet fra omverdenen, til det dukkede op på et loppemarked i Virginia, USA.

Auktionshus vil ikke udlevere værket
Baltimore Museum of Art kan dog ikke forvente straks at få udleveret Paysage Bords de Seine, som Renoir-maleriet er betitlet. Potomack Company ønsker nemlig ordentlige beviser på, at værket reelt blev stjålet i 1951.

- Der er en stærk indikation, men vi vil se en politi-rapport, siger Elizabeth Wainstein, direktør i Potomack Company, til Washington Post.

- Vi skal bare kende sandheden, fortæller hun og bebuder, at Renoiren ikke vil forlade auktionshuset, før sagen er klarlagt.

Derfor venter nu en grundigere efterforskning, hvor både FBI og museet i Baltimore skal finde frem til detaljerne om tyveriet i 1951.


LÆS OGSÅ: Kvinde købte en Renoir for 40 kroner på loppemarked
LÆS OGSÅ: Renoir-forfalskner bliver filmstjerne

Kilde: Washington Post
Billede: 'Paysage Bords de Seine' af Pierre-August Renoir
Foto: The Potomack Company Auctions and Appraisals