9.000 sommerfugle døde under Hirst-udstilling 

Hirst butterfly

24.10.12

Dyrevelfærdsorganisationer kalder Damien Hirst for 'afstumpet', efter det er kommet frem, at 9.000 sommerfugle måtte lade livet i forbindelse med kunstnerens seneste udstilling på Tate Modern.

Af Troels Ussing

In and Out of Love hed værket, hvor besøgende på Tate Modern kunne gå ind i et rum fyldt med levende sommerfugle. Men desværre var de smukke insekter ikke levende i særlig lang tid, og i alt 9.000 sommerfugle måtte lade livet i de fem måneder, værket kunne opleves på Tates store Damien Hirst-udstilling, der sluttede i sidste måned.

Ifølge Daily Mail døde sommerfuglene ikke blot en naturlig død, men mange mistede livet, fordi museumsgæsterne viftede dem for voldsomt af tøjet eller simpelt hen kom til at træde på dem. Derfor døde 400 af de flotte insekter hver uge, selv om arten, som blev anvendt til udstillingen, var en type, som normalt kan leve i op til ni måneder i naturen.

Afstumpet!
Flere dyrevelfærdsorganisationer er fortørnede over, at Damien Hirst har brugt levende insekter i sit værk, som kritikerne mener, er decideret uetisk.

- Damien Hirsts søgen efter at være provokerende er ligeså kedelig, som den er afstumpet. Sommerfugle er smukke dele af naturen og bør nydes i naturen i stedet for at blive ødelagt for noget forudsigeligt og fantasiløst, siger en talsmand for People for Ethical Treatment of Animals til Daily Mail.

Og også The Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) raser over, at Hirst og Tate Modern har ladet naturens væsner indespærre.

- I den her udstilling er sommerfugle blevet tvunget til at leve i et kunstigt miljø i et lukket rum i hele deres liv. Der havde været et ramaskrig i landet, hvis man havde gjort det samme med et andet dyr – for eksempel med en hund, siger en talsmand for RSPCA til Daily Mail.

Hirst: Vi brugte en ekspert
Tate Modern forsvarer sig med, at museet anvendte sommerfugle, som kunne trives i de oprettede betingelser i udstillingsrummet, og Hirst mener heller ikke, at han og museet har gjort noget forkert:

- En sommerfugleekspert blev tilknyttet for betydelige omkostninger, lyder det fra kunstneren i en officiel udtalelse, hvor han og Tate forsikrer, at de både før og under udstillingen sørgede for at skabe optimale betingelser for sommerfuglene.

Udstillingen på Tate Modern blev besøgt af næsten en halv million gæster og var den første retrospektive Hirst-udstilling nogensinde.
 

LÆS OGSÅ: Hirst: Jeg er ikke længere den gale idiot

Kilde: The Daily Mail og Tate Modern
Foto: Michal Zacharzewski, Sxc.hu