Ai Weiwei skabte seneste værk via Skype

Serpentine Gallery Pavilion 2012

01.06.12

Da kunstneren Ai Weiwei ikke har lov til at forlade Beijing, måtte han skabe sit seneste værk over Skype. Udgangsforbuddet forhindrede ligeledes, at kineseren kunne deltage i fredagens indvielse af hans nye designperle i London.

Af Troels Ussing

Normalt er kunstnerne til stede, når deres værker afsløres for offentligheden. Men sådan var det ikke i dag, da Ai Weiweis Serpentine Gallery Pavilion blev indviet i Hyde Park, London. Kun hans medskabere af designprojektet, schweizerne Jacques Herzog og Pierre de Meuron, var repræsenterede ved åbningen, mens Ai Weiwei måtte sidde hjemme i Beijing – under overvågning af de kinesiske myndigheder, som siden juli sidste år har fulgt hver en bevægelse, kunstneren har foretaget.

15 kameraer i hjemmet overvåger Ai Weiwei og vagter sørger for, at han ikke forlader den kinesiske hovedstad. Et udgangsforbud, der også forhindrede kunstneren i at være en del af opførelsesprocessen af pavillonen, som han på en noget utraditionel vis har skabt sammen med arkitekterne Herzog og de Meuron.

- Vi kendte alle til vilkårene for min situation – jeg kan ikke rigtig rejse. Så vi tog adskillige Skype-møder for at komme frem til konceptet, siger Ai Weiwei til The Independent. 

Vild med Skype-projekter
Den kinesiske kunstner arbejdede også sammen med schweizerne, da de i fællesskab designede Det Olympiske Stadion i Beijing, også kaldet Fuglereden. Derfor kunne det lettere lade sig gøre at klare pavillon-projektet via webcam-samtaler over nettet, og faktisk tiltaler den alternative samarbejdsform Ai Weiwei.

- At benytte sig af Skype er dejligt. Jeg synes, alle projekter skulle laves via Skype – man behøver kun kommunikere den åndelige del, lyder det fra kunstneren, som nok aldrig kommer til at se sit nye værk.

- Selvfølgelig ville jeg gerne se pavillonen i London og se de gamle venner – og se, hvordan den (pavillonen, red.) tager sig ud. Men i livet har vi mange beklagelser, og det er en del af tilværelsen, sander Ai Weiwei.

Serpentine Gallery Pavilion 2012 er kun opført i Hyde Park frem til den 14. oktober. En fast del af konceptet er nemlig, at der hvert år udnævnes en ny kunstner eller arkitekt, som står for designet af sommerens pavillon.  


LÆS OGSÅ: Ai Weiwei fortryder design af Fuglereden
LÆS OGSÅ: Se top-10 over de mest magtfulde inden for kunsten 

Kilder: Herzogdemeuron.com og The Independent 
Billede: Serpentine Gallery Pavilion 2012, London 
Foto: Iwan Baan (©) – Herzog & de Meuron Basel