Alt handler om de store samlere på Art Basel

kunstmesse Art Basel

11.06.12

I morgen åbner verdens største kunstmesse, Art Basel. Men kun de rigeste og største samlere er inviteret. Mere almindelige og knap så købestærke kunstinteresserede må vente to dage længere på at blive lukket ind på messen.

Af Troels Ussing

Der findes de store samlere, som let smider flere millioner kroner efter et kunstværk, og så findes der de mere almindelige kunstinteresserede, der måske bare kommer for at kigge. På verdens største kunstmesse, Art Basel, ved man godt, hvem der skal behandles bedst. De købestærke samlere er dem, der er med til at få alverdens gallerier til at stå i kø for at købe sig ind på messen, og derfor får de særprivilegier.

Når dørene åbnes tirsdag, er det kun for de største og vigtigste samlere. Og de får ikke bare et par timer til at sondere markedet på messen, de får to dage. Først torsdag åbner messen nemlig for den brede offentlighed. Men det enorme fokus på at behage VIP-samlerne, som nu får hele to dage til forhåndshandel, har været en nødvendighed for den eftertragtede schweiziske messe.

- Vi har lidt fra vores egen succes og har oplevet større og større efterspørgsel. Vi kunne ikke løse situationen med mindre justeringer, siger Art Basel-arrangør Marc Spiegler til Artinfo.com.

Krav om cremen inden for kunst
De mange VIP-samlerne, som valfarter til Basel i disse dage, ser messen som den vigtigste af sin art, og de forventer ikke bare at komme først til fadet, de ønsker også at se det ypperste inden for kunsten.

- Art Basel tiltrækker en usædvanlig og meget indsigtsfuld gruppe af samlere. De inspirerer til – hvis ikke ligefrem forlanger – at gallerierne medbringer alle deres bedste værker, siger kunsthandler Edward Tyler Nahem til Artinfo.com.

Derfor er alle de største kunstnernavne også repræsenterede, og i alt er der kunst for cirka tolv milliarder kroner på messen. Det dyreste af alle værker er et maleri af Gerhard Richter (se værket), som det New York-baserede Pace Gallery har prissat til omkring 120 millioner kroner.

I alt er 300 gallerier fra 36 forskellige nationer med på messen – herunder danske Galleri Nicolai Wallner. Alle deltagende gallerier er særligt udvalgt blandt mere end 1.000 ansøgere.


LÆS OGSÅ: Indtog af nordiske gallerier gavner Art Copenhagen


Kilder: Art Basel og Artinfo
Foto: Louis-Fabrice Jean, Wikimedia Commons