Anna Ancher af sted over Atlanten

Anna Ancher photo foto

17.01.13

Skagens Museum og Michael og Anna Anchers Hus er lige nu ved at pakke 64 oliemalerier ned, som skal sendes over Atlanterhavet til Washington, D.C. Her skal Anna Anchers værker udstilles nær Det Hvide Hus.

Af Troels Ussing

Nu kan præsident Barack Obama og familien godt begynde at glæde sig. For om en måned udstilles 64 af Anna Anchers malerier på National Museum of Women in the Arts, som ligger et penselkast fra Det Hvide Hus i Washington, D.C.

Udstillingen har fået titlen A World Apart: Anna Ancher and the Skagen Art Colony, og den skal fortælle amerikanerne historien om den danske kunstner, der malede i en tid, hvor kvinder ingen adgang havde til Kunstakademiet.

Skagens Museum har med stor glæde udlånt værkerne i håb om, at udstillingen kan øge interessen for kunstnerne fra Skagen og Anna Ancher, som primært nyder stor popularitet herhjemme.

Begejstret ambassadør
En af de amerikanere, der allerede har fået øjnene op for Anna Ancher, er USA’s ambassadør i Danmark, Laurie S. Fulton.

- Da jeg besøgte Skagen, forstod jeg den magiske påvirkning fra lyset i skagensmalernes værker. Anna Ancher – som voksede op i byen – skildrede på unik vis mennesker og livet på den tid, udtaler ambassadøren, som ser frem til at nyde Ancher på den anden side af Atlanten:

- Jeg havde i et år fornøjelsen af at have et af hendes malerier I middagsstunden hængende i den amerikanske ambassadørbolig, Rydhave i København. Nu glæder det mig at skulle opleve hendes billeder udstillet på National Museum of Women in the Arts.

Også mænd med i pakken
Med til Washington kommer også 23 billeder fra Anna Anchers mandlige modstykker i Skagen for på den måde at introducere amerikanerne til hele den kunstnerkoloni, Anna Ancher var del af. Det inkluderer dels ægtemanden Michael Ancher, men også P.S. Krøyer, Laurits Tuxen, Viggo Johansen, Oscar Björck og Christian Krohg

National Museum of Women in the Arts har en samling på mere end 3.000 værker fra 1600-tallet og frem til i dag, og er som det eneste i verden dedikeret alene til kvindelige kunstnere.
 

LÆS OGSÅ: Skagensmalerier flopper på dansk auktion
 

Kilde: Skagens Museum
Billede: Anna Ancher, Skagen Østerby (ca. 1905)
Foto: Skagens Museum