ARoS satser stort på Olafur Eliasson

05.12.11

Kunstmuseet ARoS fortsætter sin store satsning på Olafur Eliasson. Nu har Aarhus-museet sikret sig to storværker af den dansk-islandske kunstner, som også står bag museets store publikumssucces Your Rainbow Panorama.

Af Troels Ussing

Olafur Eliasson bliver betegnet som en af de vigtigste samtidskunstnere i verden, og der derfor giver det god mening, at kunstmuseet ARoS har valgt at købe endnu to værker af dansk-islændingen. Fremover vil installationerne The Inverted Panorama House (2004) og Your Atmospheric Colour Atlas (2009) være en del af ARoS' faste samling sammen med Your Rainbow Panorama, som er blevet årets helt store trækplaster.

Eliassons regnbue på toppen af ARoS, som blev indviet for et halvt år siden, har været med til at sikre et rekordstort antal besøgende i 2011, og museet får for første gang flere end 400.000 gæster på et år. Derfor er det logisk, at ARoS har sikret sig ejerskabet over to andre Eliasson-installationer, som gæsterne har kunnet opleve i forbindelse med en større præsentation af kunstneres værker.

En tåge af lys
Af de to nyerhvervelser er Your Atmospheric Colour Atlas (billedet øverst) nok den mest spektakulære. Her træder gæsten ind i en tæt, farverig tåge, som begrænser udsynet, så orienteringssansen forsvinder. Værket kan siges at være en sammensmeltning af Your Rainbow Panorama og Den blinde passager, som kan opleves på Arken.

Også The Inverted Panorama House benytter det klassiske Olafur Eliasson-udtryk, hvor beskueren bliver en del af værket, idet vedkommende træder ind i en lille manege og via sin egen aktivitet er med til at forme oplevelsen.

I forlængelse af købet af de to installationer er det lykkedes ARoS at forlænge hele præsentationen af Olafur Eliassons værker. Udstillingen skulle være lukket med udgangen af året, men er nu forlænget til 26. februar 2012.


Kilde: ARoS
Billede: Your Atmospheric Colour
Atlas, Olafur Eliasson, 2009
Foto: ARoS