Assistent anklaget for at stjæle fra kendt kunstner 

Jasper Johns american flag

16.08.13

James Meyer, en forhenværende assistent hos den berømte kunstner Jasper Johns, er blevet anklaget for at have stjålet 22 kunstværker fra kunstnerens atelier. Værker, assistenten efterfølgende har solgt for over 35 millioner kroner.

Af Troels Ussing

I mere end 25 år arbejdede James Meyer for den verdensberømte amerikanske kunstner Jasper Johns. Men assistenten er nu mistænkt for gennem årene at blive så fristet af at gå rundt mellem malerier til millioner, at han stjal og videresolgte hele 22 Johns-værker mellem 2006 og 2012.

Ifølge Daily Mails oplysninger nappede Meyer 22 ufærdige værker fra et magasin i Johns atelier i Sharon, Connecticut, uden at kunstneren havde nogen anelse om det. Assistenten tog så værkerne med til et unavngivet galleri på Manhattan, hvor han fremviste ejeren falsk dokumentation for værkernes herkomst. Tilmed fremstillede Meyer falske opgørelsesnumre til nogle af malerierne, så han kunne overbevise køberen om, at der var tale om færdige værker.

Galleristen købte Meyers historie om, at assistenten havde fået kunstværkerne foræret, og i alt tjente Meyer i omegnen af 6,5 millioner dollar, 36 millioner kroner, på de ufærdige Johns-værker.

Bliver Meyer kendt skyldig i anklagen om mellemstatlig transport af tyvekoster og omfattende bedrageri, venter der ham mellem 10 og 20 års fængsel. Jasper Johns, der i dag er 83 år, har ikke udtalt sig i sagen.
 

LÆS OGSÅ: Kunstsamling til 60 millioner stjålet hos rigmand
 

Kilder: Daily Mail og Artdaily
Billede: Jasper Johns ”Flag” blev solgt for små 30 millioner
dollar på Christie’s i maj 2010, og er det dyreste, der er solgt
af kunstneren. Dette værk er dog ikke et af de stjålne.
Foto: Christie’s