Auktionshuse fik glansår i 2011

03.02.12

2011 blev lidt af et jubelår for de største auktionshuse, der oplevede det europæiske kunstmarked eksplodere. Især samtidskunst er efterspurgt blandt køberne.

Af Troels Ussing

Mens det meste af verden lider under den økonomiske krise, nyder verdens to største auktionshuse faktisk godt af situationen, hvor mange mennesker hellere vil bruge deres penge på kunst end på usikre finansielle investeringer. Således oplevede både Christie’s og Sotheby’s overraskende stor fremgang i 2011.

Begge auktionsgiganter solgte hver især for 27,7 milliarder kroner sidste år, hvilket for Christie’s svarer til en stigning på 14 procent i forhold til 2010, mens det for Sotheby’s vedkommende er lig med en stigning på 14,5 procent. 

Og forklaringen på den øgede efterspørgsel på kunst er ifølge Christie’s relativ simpel:

- Vi ser flere investorer, der begynder at samle, og der er mange flere kunstsamlere, som investerer mere i deres samling, i og med at kunstinteressen er eksploderet på grund af globaliseringen og den tekniske udvikling, der giver øget adgang til information og billeder, udtaler administrerende direktør Steven Murphy.

Markedet boomer i Europa og Asien
Et af de lande, hvor krisen har ramt hårdest, er USA, og her oplevede Christie’s da også en salgsnedgang på 3 procent sidste år. Til gengæld er interessen for at købe kunst eskaleret i Europa og Asien, hvor salget i 2011 steg med henholdsvis 21 procent og 16 procent.

Anderledes dystert ser det ud i Mellemøsten, hvor araberne ellers de sidste mange år har pumpet masser af oliepenge ud på kunst. Ørkenstaterne oplevede dog sidste år noget af en tørke, da kunstsalget her styrtdykkede med hele 64 procent.

Køberne går efter moderne kunst
At kunstverdenen måske i stigende grad tiltrækker spekulanter, kan den voldsomme efterspørgsel på samtidskunst indikere. Da prisen på værker af nulevende kunstnere potentielt har større chance for at stige, vil de mere kølige investorer oftest satse på den gruppe. Og i 2011 steg salget af samtidskunst samt kunst fra efter verdenskrigene med hele 27 procent.

Også asiatisk kunst oplevede en stor fremgang – ikke mindst som følge af det konstant øgede antal asiatiske købere, der gør deres entré på auktionerne – mens værker fra impressionisterne floppede fuldstændigt i 2011, hvor der kun blev solgt for en fjerdedel i forhold til 2010.


LÆS OGSÅ: Se de 10 dyreste malerier i 2011
LÆS OGSÅ: Se de 10 mest vanvittige hammerslag i 2011
LÆS OGSÅ: Warhol den bedst sælgende kunstner i 2011


Kilder: Christie’s og Sotheby’s.
Billedet: Et værk af Zeng Fanshi er under
hammeren på Christie's i Hong Kong 
Foto: Christie’s Images