Banksy skyder med skarpt mod OL-hysteriet

Verdens mest berømte street-artist sætter hele OL-hysteriet i relief i sine to nyeste værker. Britiske myndigheder vil dog næppe fjerne Banksy-værkerne, selv om de op til OL har 'rengjort' det meste af London for graffiti. 

Banksy streetart olympics london 2012

Af Troels Ussing

Den britiske street-artist Banksy, som er verdensberømt for sine satiriske stencils, der ofte rummer en samfundskommentar, har med sine to spritnye vægmalerier valgt at fokusere på det forestående OL i London.

Et værk med en olympisk spydkaster, der sender et missil af sted i stedet for et spyd, er en klar kommentar på den kontroversielle opsætning af jord-til-luft-missiler, som det britiske forsvarsministerium har ladet opføre rundt omkring på Londons hustage. Den anden stencil forestiller en stangspringer, der hopper over et pigtrådshegn for at lande på en rigtig madras, som ligger efterladt ved muren. Således viser Banksy det store spring, der er mellem de meget kommercielle lege og den virkelighed, som eksisterer uden for hele OL-scenen.

Og at street-artens konge lige netop nu skyder med skarpt mod OL-hysteriet i London er næppe tilfældigt, da myndighederne i den engelske hovedstad gennem de sidste uger har sat ekstra hårdt ind over for graffitimalere. Flere arrestationer har fundet sted, og graffitimalerier er blevet vasket væk i stor stil, så London kan fremstå så perfekt som muligt under legene.

Kan man virkelig fjerne Banksy-værker?
Banksys nyopførte værker bringer dog myndighederne i et dilemma. For i løbet af de sidste ti år er Banksy blevet så stort et navn, at gadekunstnerens værker nærmest betragtes som helligdomme. Således vakte det stor opstandelse, da en af hans stencils blev vasket væk af en kommunalarbejder i Bristol tilbage i 2007, og derfor vil myndighederne få meget svært ved at forsvare at udslette Banksys OL-værker, selv om de reelt er ulovligt opført ligesom alt anden graffiti i byen.

- Der er forskel på tagging af ringe kvalitet og det arbejde, som folk som Banksy laver … Man er nødt til at se på det og kende forskellen, har Helen Bingham, presseansvarlig hos Keep Britain Tidy, udtalt til BBC.

Dermed tyder meget på, at Banksys to stencils får lov til at bestå – også selv om de forholder sig kritisk over for OL og har status af ulovlig graffiti.

OL begynder officielt fredag, hvor den store åbningsceremoni finder sted klokken 22.00 dansk tid.


LÆS OGSÅ: Banksy kåret som briternes bedste

Kilder: Banksy.co.uk og BBC
Fotos: Banksy