Banksy-værk hugget og sat på amerikansk auktion

Banksy labor boy bunting

20.02.13

Briterne er rystede, efter et værk af gadekunstneren Banksy er blevet fjernet fra en mur i London og efterfølgende sat til salg på en auktion i Miami.

Af Troels Ussing

I ordets bedste forstand blev en af gadekunstneren Banksys berømte stencils hugget i forrige uge. Et stillads blev sat op forrige onsdag i Whymark Avenue i Nordlondon, og da det blev fjernet fredag, var Banksys værk med en børnearbejder, der sidder og syr Union Jack-flag, fjernet. Tilbage var blot et hul i ydermuren.

Folk i bydelen Wood Green var ellers så stolte over at have fået en ægte Banksy, efter den britiske street artist en nat i maj 2011 havde været på spil og efterladt en kommentar på britiske butikkers brug af børnearbejde til fremstilling af billige produkter. Men afhugningen har nu efterladt bydelen rystet, da stencilen få dage efter prydede forsiden af et katelog fra et amerikansk auktionshus.

- Beboerne er blevet virkelig chokeret og virkelig forbavset. Banksy gav det kunstværk til vores samfund, og folk kom fra hele London for at se det, udtaler det lokale byrådsmedlem Alan Strickland til BBC News.

Vurderet til flere millioner kroner
Det er auktionshuset Fine Art Auctions Miami (FAAM), der har takket ja til at sælge Banksy-værket, der er sat til at komme under hammeren allerede på lørdag. Og den ukendte sælger kan gnide sig i hænderne, da stencilen er vurderet til mellem 500.000 og 700.000 dollar, svarende til 2,8 og 4 millioner kroner.

Ifølge BBC har auktionshuset i USA ingen problemer med salget. Amerikanerne afviser, at værket er blevet stjålet, og fortæller, at det blev indleveret af en ’kendt samler’, som havde indgået en kontrakt, der sagde, at ’alt var i fineste orden’.

Briter vil forhindre salget
Meget peger dermed på, at det er ejerne af det pågældende stykke murværk på Whymark Avenue, som har tænkt sig at score kassen ved at samarbejde med en kendt samler om at sælge Banksy-motivet, men ingen er endnu stået frem.

I England er harmen så stor, at borgere og kunstentusiaster har arrangeret en e-mail-kampagne, som skal få FAAM til at trække Banksy-værket ud af lørdagens auktion. Alternativt håber briterne på, at salget kan stoppes, da værket muligvis kan kategoriseres som særlig betydningsfuldt for den britiske kulturarv. I så fald må det ikke eksporteres ud af landet.
 

SE MUREN EFTER AFHUGNINGEN
 

LÆS OGSÅ: Banksy skyder med skarpt mod OL-hysteriet
LÆS OGSÅ: Banksy kåret som briternes mest betydningsfulde
 

Kilder: BBC News og Artlyst.com
Billede: 'Slave Labor (Bunting Boy)' af Banksy
Foto: FAAM