Banksy-værk trukket tilbage i sidste øjeblik

Banksy labor boy bunting

24.02.13

Heftig kritik fra britiske borgere fik et auktionshus i Miami til at stoppe salget af en Banksy-stencil, som for ti dage siden på mystisk vis forsvandt fra en mur i det nordlige London.

Af Troels Ussing

Helt frem til lørdag klokken 15.00 lokal tid tydede alt på, at en meget omtalt stencil af den britiske gadekunstner Banksy skulle under hammeren hos Fine Art Auctions Miami (FAAM) i Florida, USA. Men ved auktionens start blev det meddelt, at værket Slave Labour, der i forrige uge blev fjernet fra en mur i Nordlondon, alligevel var trukket tilbage.

I ugen op til auktionen havde britiske borgere rettet en massiv kritik af auktionshuset i Miami. Mystiske forhold omkring nedrivningen, hvor ingen har kendt til, hvem der fjernede værket, fik briterne til at anklage FAAM for at sætte et stjålent kunstværk under hammeren. Det amerikanske auktionshus meldte dog ud, at sælgeren var velkendt, og at 'alt var i fineste orden'. Alligevel stoppede man i sidste sekund salget af Slave Labour og et andet Banksy-værk fra lørdagens auktionskatalog.

- Selv om der overhovedet ikke er nogen juridiske problemer med hensyn til salg af katalognummer seks og syv af Banksy, har FAAM overbevist sine sælgere om til at trække disse værker tilbage fra auktionen, lød den officielle melding fra FAAM lørdag eftermiddag.

Vrede opkald
Auktionshusets ejer, Frederic Thut, har fortalt britiske medier, at han gennem hele ugen er blevet oversvømmet med e-mails og telefonopkald fra Storbritannien – mange af dem særdeles grove og stødende. Og netop den megen furore omkring salget var med til at stoppe det.

Ifølge Frederic Thut var der tale om to forskellige sælgere af Banksy-værkerne – og ingen af dem var britiske. Dermed er der føjet ny mystik til spekulationerne om, hvem der har fjernet Slave Labour i Haringey i Nordlondon, og om, hvorvidt nedrivningen har været lovlig. Tidligere var teorien nemlig, at ejeren af muren muligvis selv havde revet Banksy’en ned, hvilket ikke havde været på kant med loven.

I Haringey ånder man lettet op og øjner nu, at Banksys stencil kan forblive britisk.

- Vi fortsætter med at undersøge alle muligheder for at bringe Banksy hjem til kommunen, hvor den hører hjemme, lyder det fra borgmesteren i Haringey over for BBC News.
 

SE MUREN EFTER AFHUGNINGEN
 

LÆS OGSÅ: Banksy skyder med skarpt mod OL-hysteriet
LÆS OGSÅ: Banksy kåret som briternes mest betydningsfulde
 

Kilder: BBC News, The Guardian
The Independent og Artlyst.com
Billede: 'Slave Labor (Bunting Boy)' af Banksy
Foto: FAAM