Belgisk bøn: Giv os Rubens tilbage!

Rubens painting tournai judas

31.01.13

Belgien har sendt et brev til den franske præsident, hvor landet beder om at få udleveret et stort maleri af Peter Paul Rubens, som blev stjålet af franske revolutions-tropper i slutningen af 1700-tallet.


Af Troels Ussing

"Monsieur le Président – je vous fais une letter – que vous lirez peut-être – si vous avez le temps …"

Om et brev fra den belgiske by Tournai til den franske præsident, François Hollande, er formuleret helt så høfligt som den berømte sang skrevet af en fransk desertør, er uvist, men en krig mellem Belgien og Frankrig er ved at blive skudt i gang.

Brugen af bajonetter er dog skiftet ud med en bøn fra katedralbyen Tournai, der med et brev til Hollande og den franske kulturminister har indledt kampen om et stort maleri af Peter Paul Rubens. Judas Maccabæus’ triumf er udført af den flamske maler i 1635 til katedralen i Tournai, men da franske revolutionstropper hærgede området i 1794, stjal de kunstværket. Derfor mener belgierne nu, at den franske stat bør levere maleriet tilbage.

Makker-maleriet er sendt retur
Rubens-maleriet er den ene halvdel af en diptych, men 'makker-maleriet' blev allerede tilbageleveret til katedralen i 1818. Derfor mener man i Belgien, at det vil være helt naturligt, at Judas Maccabæus’ triumf kommer hjem på sin gamle plads i den nyrestaurerede katedral, der er på UNESCOs verdensarvsliste.

I dag hænger værket på Musée des Beaux-Arts i Nantes, og her ønsker museumsdirektøren, at værket skal blive:

- UNESCO har erklæret, at kunstværker erhvervet af museer før 1970 bliver betragtet som museets ejendom, udtaler Blandine Chavanne ifølge Art Media Agency.

Museumsdirektøren fastslår dog, at afgørelsen i sagen må være op til den franske regering.Kilde: AFA News og Artmediaagency.com
Billede: 'Judas Maccabæus’ triumf' af Peter Paul Rubens