Bliv ejer af en Warhol for kun 75 cents

Warhol Campbell's

01.09.12

I anledning af 50-året for Andy Warhols første tomatsuppe-portrætter sælger Campbell’s nu et begrænset antal retro-dåser a la dem, som den amerikanske popkunstner udstillede i Los Angeles i 1962.

Af Troels Ussing

- Jeg plejede at spise den samme frokost hver dag i 20 år, sagde Andy Warhol, da han i sin tid blev spurgt om, hvorfor han malede værker med Campbell’s dåsesuppe.

Og for suppeproducenten Campbell’s var det heldigt, at den amerikanske popkunstner lige præcis valgte at slubre deres tomatsuppe i sig. For Warhols dåse-malerier var ikke bare med til at sætte godt gang i kunstnerens karriere, også Campbell’s lukrerede på de nu ikoniske værker, som har haft uvurderlig reklameværdi for firmaet.

Warhol udstillede sine værker med Campbell’s tomatsuppe på sin første soloudstilling på Ferus Gallery i Los Angeles i 1962. På søndag har udstillingen 50-års jubilæum, og i den anledning sender Campbell’s nu et begrænset antal dåser med de originale 60’er-etiketter ud på hylderne i amerikanske butikker.

75 cents stykket
Prisen for de små retro-dåser bliver blot 75 cents, knap en femmer – det samme, som tomatsuppen altid koster i dag.

Meget warholsk har suppeproducenten valgt at variere etiketten i flere forskellige farver (som ses på billedet), men sandsynligvis vil den helt originale rød-hvide nok blive den mest eftertragtede hos Warhol-fans.

Hænger i suppedasen
At Campbell’s lige nu vælger at koge mere suppe på Warhol-relationen, skal nok ikke udelukkende ses, som om at firmaet ønsker at hædre den amerikanske popkunstner, selv om dette har været den officielle grund til relanceringen.

I flere år har suppeproducenten haft svært ved at skabe overskud, og 50-året for Warhols tomatsuppe-portrætter har givetvis været en kærkommen lejlighed til at lave et stort reklame-fremstød.

Dåserne i 'limited-edition' udsendes i hele 1,2 millioner eksemplarer.


LÆS OGSÅ: Kamp om Warhol-værker fra Gunter Sachs' samling
LÆS OGSÅ: Warhol den bedst sælgende kunstner i 2011
 

Kilder: New York Times, Daily Mail og Campbellsoup.com
Billede: Ud over den klassiske rød-hvide Warhol-dåse
udkommer disse fire varianter af Campbell’s Soup
Foto: Campbell’s Soup