Breivik bombede værdifulde kunstværker

01.09.11

Da Anders Behring Breivik den 22. juli bombede regeringskvarteret i Oslo, røg flere værdifulde malerier med i købet. Nogle slap med småskader, mens over 100 værker slet ikke er fundet.

Af Troels Ussing

Ligesom ministerierne i Danmark bugner med malerier af store danske kunstnere, var regeringsbygningen i Oslo også spækket med værker af betydningsfulde norske malere, da Anders Behring Breivik bombede det politiske hovedkvarter den 22. juli. Mange af værkerne blev derfor voldsomt beskadiget, og andre har oprydningsfolkene slet ikke fundet endnu, skriver The Art Newspaper.

Blandt andet indeholdt de bombede ministerier værker af Edvard Munch, Christian Krohg, Jacob Weidemann og samtidskunstneren Anne Katrine Dolven. Nogle enkelte af kunstværkerne ejede ministerierne selv, men langt de fleste var udlånt fra Nasjonalmuseet og Public Art Norway.

Flået itu af glassplinter
Et af de udlånte værker fra Nasjonalmuseet var Christian Krohgs  'I Leden' (se maleri), som under eksplosionen blev overdynget med glassplinter fra de sprængte ruder.

- Vi vil kunne redde det, men det vil tage meget lang tid, siger Nasjonalmuseets chefkonservator,  Kari Greve, til The Art Newspaper.

Heldigvis slap Edvard Munchs 'Vinter ved fjorden' (se maleri) uden skader, ligesom det også var tilfældet for 59 andre af museets udlånte værker. Til gengæld mangler man stadig at finde hele 43 af Nasjonalmuseets malerier - herunder af kunstnerne Krohg, Weidemann og Dolven.

Frygt for de manglende maleriers skæbne
Heller ikke 76 af de 93 udlånte værker fra Public Art Norway er dukket op under oprydningsarbejdet. Når de i alt over 100 malerier stadig ikke er fundet, hænger det sammen med, at det stadig er for farligt at begive sig ind i visse områder af de beskadigede bygninger.

Optimismen for at finde kunstværkerne uskadte er dog ganske begrænset, da de hang i sammenstyrtede lokaler. 10 af Public Art Norway's manglende malerier var endda installeret i områderne tættest på selve eksplosionen og må derfor regnes som udslettede.


Kilde: The Art Newspaper
Foto: Ove Tøpfer, Sxc.hu