Briterne både hader og elsker OL-bygninger

OL London Orbit and Olympic Stadium

23.07.12

Anish Kapoors kunsttårn Orbit – også kaldet 'Twisted Spaghetti' – er nu blevet nomineret af briterne til 'Årets grimmeste bygningsværk'. Omvendt elsker englænderne deres nye OL-stadion, som er med i kampen om at blive 2012s arkitektoniske perle.

Af Troels Ussing

Der er ikke mere end et diskoskast mellem Londons Olympiske Stadion og Orbit, som er et skulpturelt udkigstårn designet af den berømte kunstner Anish Kapoor og makkeren Cecil Balmond. Men briternes holdning til de to bygningsværker ligger til gengæld milevidt fra hinanden.

Orbit, som har fået øgenavnene 'Meccano on Crack' (fordi den ligner noget, et barn på stoffer kunne have lavet med byggelegetøjet Meccano) og 'Twisted Spaghetti', er blevet så hadet af det britiske folk, at værket nu er blevet nomineret til den meget lidt flatterende Carbuncle Cup, hvor årets grimmeste bygningsværk bliver kåret.

Her skal Kapoors kunsttårn blandt andet op imod Belfasts nye Titanic-museum, som i sit suspekte design har prøvet at konstruere en kollisionen mellem et skib og et isbjerg. Ingen af de i alt fem andre nominerede forventes dog at kunne tage kampen op med Orbit om at blive 2012s hæsligste bygning.

OL-stadion mere populært
Mens briterne nærmest skammer sig over Orbit, er de anderledes begejstrede for det nye Olympiske Stadion. Anlægget, som allerede er blevet et vartegn på byens skyline, blev således søndag nomineret til den prestigefulde Stirling Prize, som hvert efterår tildeles årets arkitektoniske perle i Storbritannien.

Prisens jurymedlemmer lagde som baggrund for nomineringen vægt på, at arkitekthuset bag projektet, Papulous, har skabt et smukt stadion, som samtidig er indrettet så snildt, at de 80.000 tilskuere let kommer ud og ind af arenaen.

Blandt de tidligere vindere af Stirling-prisen er den skotske parlamentsbygning i Edinburgh og Norman Fosters Gherkin, som i dag hører til blandt Londons mest berømte bygninger.


LÆS OGSÅ: Kunstner forsvarer sin 'kejtede' OL-skulptur
LÆS OGSÅ: Olympisk fakkel vinder designverdenens oscar
LÆS OGSÅ: Ai Weiwei fortryder design af Fuglereden

Kilder: Bdonline.co.uk og Riba Stirling Prize Architecture
Billede: 'Orbit' og Det Olympiske Stadion i London
Foto: AcelorMittal og ODA (©), London 2012