Brueghel-malerier skuffer på Sotheby’s

06.07.12
Forventningerne var høje til to malerier af den flamske maler Pieter Brueghel den yngre, men begge værker skuffede, da de onsdag aften var under hammeren på Sotheby’s.

Af Troels Ussing

Tirsdag aften slog Christie’s alle rekorder med deres auktion over gamle mesterværker. Et døgn senere holdt Sotheby’s en auktion inden for den samme kategori, men ikke med helt samme resultat. Især skuffede to af auktionens helt store emner, som var et par malerier af Pieter Brueghel den yngre.

Den flamske maler, som ikke så overraskende er Pieter Brueghel den ældres søn, er især kendt for at have lavet talrige kopier af sin fars malerier. Og det var netop sådanne to ’remakes’, der onsdag var til salg på Sotheby’s – begge kopier var endda blandt farens allermest berømte værker.

Men især The Tower of Babel, der var vurderet til mellem 19 og 28 millioner kroner, blev en gigantisk skuffelse, da Babelstårnet absolut ikke nåede nogen himmelske højder. Ingen i salen eller over telefonen var villig til at betale minimumsbeløbet, og derfor måtte værket gå tilbage.

Heller ikke The Battle Between Carnival and Lent var byderne rigtig interesserede i. Slaget om værket blev væk, og et bud fra telefonen endte med at snuppe maleriet til minimumsvurderingen på 37,5 millioner danske kroner.

Begge Pieter Brueghel den ældres versioner hænger på Kunsthistorisches Museum i Wien. Disse oprindelige malerier ser således ud: The Tower of Babel og The Battle Between Carnival and Lent.


Kilde: Sotheby's