Bruun-Rasmussen opgiver næsehornssalg

Bruun Rasmussen næsehorn

12.12.12

Efter heftig kritik valgte Bruun-Rasmussen at droppe salget af to sæt horn fra næsehorn, som skulle have været under hammeren onsdag eftermiddag. Nu ændrer auktionshuset sine etiske regler, så det fremover ikke vil sælge horn fra det truede dyr.

Af Troels Ussing

- Det er en utrolig glædelig nyhed, lyder det fra Verdensnaturfondens Gitte Seeberg, efter at Bruun-Rasmussen i formiddag besluttede at trække salget af to sæt horn fra det truede næsehorn tilbage fra onsdagens auktion.

Det to katalognumre var vurderet til henholdsvis 150.000 og 300.000-400.000 kroner, men efter flere dagens pres fra private og forskellige dyre- og naturorganisationer, gav auktionshuset efter.

- Vi har taget de mange henvendelser fra offentligheden til efterretning og strammer nu op på vores etiske regelsæt. Derfor vil vi fra og med i dag ikke længere sælge uforarbejdede horn fra næsehorn, skriver Bruun-Rasmussen på sin hjemmeside.

Salget var lovligt
Lovmæssigt kunne Bruun-Rasmussen godt have gennemført salget, da ejerne af de pågældende horn havde fået et såkaldt CITES-certifikat af Naturstyrelsen. Det giver dispensation til at sælge, selv om stort set al handel med de eftertragtede horn er blevet forbudt i Danmark.

At Bruun-Rasmussen alligevel har stoppet salget og fremover ikke vil udbyde lignende genstande, beroliger generalsekretæren i Verdensnaturfonden, som de sidste dage ellers har været skarp i tonen.

- Ved at sælge horn fra næsehorn er Bruun-Rasmussen med til at holde liv i efterspørgslen og dermed krybskytters drab på udryddelsestruede næsehorn – uanset om det sker med gyldig tilladelse eller ej. Det er derfor det helt rigtige at stoppe auktionen, udtaler Gitte Seeberg i en pressemeddelelse.

Næsehornet er en stærkt truet dyreart, og ifølge Verdensnaturfonden er antallet af dræbte næsehorn fra 2007 til 2012 steget med over 4.000 procent. To af de i alt fem arter – Sumatra-næsehornet og Java-næsehornet – er nede på en bestand på henholdsvis 200 og 50.

I februar gennemførte Bruun-Rasmussen salget af fem horn til godt 1,9 millioner kroner, selv om der også dengang var store protester.
 

Kilder: Bruun-Rasmussen og Verdensnaturfonden
Billede: Et af de sæt horn, som skulle have
været under hammeren onsdag
Foto: Bruun-Rasmussen