Chokeret skotte fandt en Rembrandt på loftet

Rembrandt tegning drawing blind tigger

22.06.12

I et skab på loftet opdagede en skotte en gammel tegning, som har vist sig at være en ægte Rembrandt. Nu ryger kul-tegningen på auktion, hvor den er vurderet til mere end 700.000 kroner.

Af Troels Ussing

En skotsk husejer blev noget forbløffet, da han rodede rundt i de gamle ting, der lå gemt på hans loft. I et klædeskab stødte skotten nemlig på et billede af en blind tigger, som var signeret Rembrandt, og nu kan husejeren se frem til en pæn lille ekstraindtægt, når værket kommer på auktion i juli. Det skriver The Guardian.

Skotten anede ikke, hvilket værdifuldt værk der gemte sig på loftet, men han sendte straks sit fund til auktionshuset Christie’s, som efter nærmere research kunne konkludere, at der virkelig var tale om en ægte kul-tegning af den hollandske mester.

- Vi drømmer altid om at finde nye tegninger af de store kunstnere, men det sker efterhånden sjældent. Det gjorde denne opdagelse endnu mere spændende, siger Benjamin Peronnet, der leder afdelingen for tegninger af gamle mestre hos Christie’s, til The Guardian.

Kortvarig tvivl om ægtheden
Christie’s var først ret overbevist om, at tegningen var en original, men der opstod pludselig tvivl, da auktionshuset gjorde en opdagelse på et kobberstiksmuseum i Tyskland.

- Da vi begyndte vores undersøgelser, blev vi overraskede over at finde en næsten identisk tegning af en tigger i Berlin (på Kupferstichkabinett, red.) – det er normalt ikke et godt tegn, når man finder en lignende tegning på et museum, da det kan betyde, at [værket] blot er en kopi, lyder det fra Benjamin Peronnet.

Rembrandt-eksperter kunne dog efter nøje undersøgelser slå fast, at versionen fra det skotske loft snarere er originalen end tegningen fra Berlin, som nu er nedgraderet til at være en kopi, der er udført af en af Rembrandts elever.

Derfor sælges værket fra loftet nu som en ægte Rembrandt, når det kommer under hammeren på Christie’s den 3. juli. Går tegningen til vurderingen, kan den skotske husejer indkassere omkring 740.000 danske kroner.


LÆS OGSÅ: Gammel mand gemte kunst for millioner i sit udhus
LÆS OGSÅ: Hovsa! Ejer havde million-maleri i ulåst sommerhus
LÆS OGSÅ: Stjålen Rembrandt fundet i kirke

 

Kilde: The Guardian
Foto: Christie’s