Claptons Richter-maleri slår rekord

Gerhard Richter Abstraktes Bild (809-4)

15.10.12

Med en pris på 197 millioner kroner blev Gerhard Richters Abstraktes Bild (809-4) det dyreste, der nogensinde er solgt af den tyske kunstner. Sælgeren, den britiske musiker Eric Clapton, fik dermed 30 gange mere for værket, end han betalte i 2001.

Af Troels Ussing

Siden sangeren og guitaristen Eric Clapton købte Gerhard Richter-maleriet Abstraktes Bild (809-4) i 2001, er prisen på den tyske kunstner kun steget og steget. I dag er Richter den mest eftertragtede nulevende kunstner, hvilket der blev slået en tyk streg under, da Abstraktes Bild (809-4) fredag aften igen var under hammeren – 11 år efter Eric Clapton købte det. Prisen på værket havnede på hele 21,3 millioner pund inklusive salær.

I danske penge svarer det til 197 millioner kroner, og det er ny rekord for et værk af Gerhard Richter. Den seneste rekord blev ellers blot sat tilbage i maj måned, da Abstraktes Bild (798-3) opnåede et hammerslag på 109 millioner kroner.

Clapton betalte kun lidt over en million dollar
Eric Clapton har uden tvivl været tilfreds, da han fredag kunne følge med i den vilde jagt, der var på hans Richter-maleri. Briten betalte i 2001 nemlig blot 3,4 millioner dollar for hele tre Richter-værker, hvoraf Abstraktes Bild (809-4) var det ene.

Dermed gav han altså selv kun lidt over en million dollar for det maleri, som nu er solgt for cirka det 30-dobbelte.

Clapton-effekten har spillet ind
At maleriet har været ejet af Eric Clapton, kan ifølge new yorker-galleristen Christophe Van de Weghe have haft betydning for, at Abstraktes Bild (809-4) gik til næsten det dobbelte af dets vurdering.

- Nu her når markedet er selektivt, har Clapton-proveniensen gjort en forskel. Det kan have puttet så meget som 20 procent oven i prisen, vurderer galleristen over for Bloomberg News.

At priserne på Gerhard Richter eksploderer i år, kan også være en effekt af de store retrospektive udstillinger, som kunstneren har haft på Tate Modern i London, Pompidou-centret i Paris og på Neue Nationalgalerie i Berlin. Derudover er Richter blevet 80 år gammel, hvilket sætter en naturlig grænse for hans fremtidige produktion.

Fredagens salg af Abstraktes Bild (809-4) satte samtidig rekorden for det dyreste kunstværk, der nogensinde er solgt en kunstner i live.
 

LÆS OGSÅ: Rekorder for Rothko og Richter
LÆS OGSÅ: Warhol den bedst sælgende kunstner i 2011

KilderSotheby’s og Bloomberg News
Billede: 'Abstraktes Bild (809-4)'
(1994) af Gerhard Richter
Foto: Sotheby’s