Cobra-pris til Storbritanniens shooting star

Cobra-pris til Storbritanniens shooting star Nathaniel Mellor

21.07.11

Den britiske kunstner Nathaniel Mellor har fået tildelt Cobra-prisen, som gives til innovative kunstnere, der tør eksperimentere og engagere sig i deres værker.

Af Troels Ussing

Han har i de sidste par år fået en del omtale, den engelske kunstner Nathaniel Mellor, og senest har han også haft værker repræsenteret på biennalen i Venedig. Nu har han også fået sin første store pris, da juryen bag ’CoBrA Kunstprijs’ i går tildelte briten den prestigefulde pris.

Med hæderen følger også en check på 75.000 kroner samt retten til en solo-udstilling på Cobra-museet i Amsteveen, Holland. Prisen uddeles kun hvert andet år, og for at kunne modtage den skal man have en kunstnerisk tilknytning til Holland, hvilket Nathaniel Mellor har, da han bor og arbejder i Amsterdam.

Absurd kunst
Den 37-årige engelske kunstner er kendt for at benytte adskillige teknikker i sin kunst, og han kombinerer gerne video, musik, skulptur og tekster i sine værker, hvor relationen mellem sprog og magt er et tilbagevendende tema, som ofte præsenteres gennem humor og absurditet. Netop denne eksperimenterende tilgang lagde juryen vægt på i sin begrundelse for at give netop Nathaniel Mellor Cobra-prisen.

Selv om Doncaster-drengen altså ikke længere bor i England, er briterne dog vilde med ham, og tidligere på året skrev The Guardian, at Nathaniel Mellor ’bliver den seneste britiske kunstgenerations superstjerne’. Hans miks af Monty Python og Samuel Beckett rammer ikke overraskende plet på de britiske øer. Og med denne store internationale pris vil opmærksomheden omkring Nathaniel Mellor nok også skærpes i resten af verden.


Kilder: Cobraprijsamstelveen.nl og The Guardian