Da Vinci-maleri opdaget i skotsk bondehus

09.08.12

Skotsk kvinde havde i årevis et arvestykke hængende i sit bondehus, som nu formodes at være et af Leonardo da Vincis sidste malerier. Fastslår kommende undersøgelser ægtheden, vil værket være 950 millioner værd.

Af Troels Ussing

I flere omgange var Fiona McLaren lige ved at smide et arvestykke, som hang i hendes bondehus i Skotland, på lossepladsen. Men på grund af økonomiske problemer lod hun det gamle maleri (se det her) undersøge af en vurderingssagkyndig fra auktionshuset Sotheby’s.

- Jeg viste det til ham, og han blev rystet, ude af stand til at sige noget bortset fra at fremstønne et suk, fortæller Fiona McLaren til The People.

Efterfølgende blev maleriet sendt til London, hvor eksperter inden for 'de gamle mestre' studerede det nøje.

Nu er værket låst inde i en bankboks, mens det venter på at blive udsat for mere grundige laboratorieundersøgelser i løbet af det næste års tid.

Var en gave fra en patient
Maleriet kom i McLaren-familiens besiddelse i 1960'erne, da Fionas far, der var læge, fik det af en taknemmelig patient. Faren, som altid havde været meget begejstret for sin gave, døde i 1979 af lungekræft, hvorefter Fionas mor overdrog det gamle maleri til datteren i forbindelse med hendes 40-års fødselsdag.

I knap 20 år hang det hos datteren, inden hun altså valgte at få det vurderet med henblik på salg.

Da Vinci havde med sikkerhed en finger med i spillet
Planen er stadig, at Fiona McLaren vil sælge værket, hvad enten det bliver bedømt til at være en helt ægte Leonardo da Vinci eller ej. Men ifølge den skotske ejer har eksperterne allerede slået fast, at da Vinci under alle omstændigheder har stået for den underliggende skitse bag oliemalingen.

De tekniske analyser vil senere afsløre, om det måske er en af da Vincis elever, der står bag det færdige værk, eller om det er mesteren selv.

Er det en helt ægte da Vinci, vil vurderingen lyde på 100 millioner pund – svarende til næsten 950 millioner kroner.
 

LÆS OGSÅ: Mona Lisa-kopi menes at være malet af Satan
LÆS OGSÅ: Museumsbilletter sælges på det sorte marked
LÆS OGSÅ: Hovsa! Ejer havde million-maleri i ulåst sommerhus

Kilde: The People