Dansk kunst på den fornemste plads i London

23.02.12

Den dansk-norske kunstnerduo Elmgreen & Dragset fik torsdag indviet makkerparrets nye værk på Trafalgar Square i London. Statuen med en lille dreng på sin gyngehest er et billede på, at livet bør handle om andet end sejre eller nederlag.

Af Troels Ussing

- Nu, hvor skulpturen er afsløret, er det op til offentligheden at elske eller hade den – forhåbentlig ikke ignorere den.

Sådan skrev danskeren Michael Elmgreen og nordmanden Ingar Dragset i et nyhedsbrev i forbindelse med indvielsen af deres statue Powerless Structure, Fig. 101, som fra i dag kan ses på Trafalgar Square i London.

Og det er nok de færreste, som spadserer forbi den hvileløse plads i den britiske hovedstad, der vil ignorere kunstnerduoens værk. For bronzestatuen af en lille krølhåret dreng på sin gyngehest skiller sig meget ud fra alt andet på pladsen, hvilket netop har været Elmgreen & Dragsets hensigt:

- Drengen på gyngehesten kommer til at stå (…) blandt de meget dystre statuer af nogle meget alvorlige feltherrer så som Lord Nelson og George IV. Lige ved siden af drengen på gyngehesten ser man altså en traditionel rytterstatue. Forhåbentlig vil vores bidrag sætte spørgsmålstegn ved traditionen for krigsmonumenter og på en ikke alt for pegefinger-agtig måde gøre opmærksom på, at livet er mere end blot 'victory or defeat', siger kunstnerduoen til Kopenhagen.dk

Et nyt mandebillede
Udover statuer af Lord Nelson og Kong George IV er der også monumenter for general Charles Napier og generalmajor Henry Havelock på Trafalgar Square. Alle mægtige mænd, som har fået rejst statuer, der skulle fortælle om deres storhed og mandsmod. De fremstår som 'rigtige mænd', hvilket Elmgreen & Dragsets lille dreng står i skarp kontrast til.

- Vi stiller spørgsmålet: Hvilket mandebillede er mere relevant i dag? Det klassiske billede er, at mænd kun er rigtige mænd, når de går i krig. Vi tror, at vi i dag er kommet lidt videre – vores mandebillede har ændret sig, siger de to kunstnere til det tyske kunstmagasin Art.

Elmgreen & Dragsets statue vil kun være udstillet de næste 18 måneder, da et nyt kunstværk så skal placeres på 'den tomme sokkel' på Trafalgar Square. En udstillingsplads, der er uhyre eftertragtet blandt alverdens kunstnere.

 

Kilder: Art – Das Kunstmagazin, Kopenhagen.dk.
Galleri Nicolai Wallner og Bloomberg News
Foto: Galleri Nicolai Wallner