Dansk museum sender hovedværk ud af landet

Brendekilde Udslidt Fyns Kunstmuseum

20.11.12

For første gang i 109 år forlader H.A. Brendekildes ikoniske værk Udslidt Danmark. Det berømte maleri skal være en del af to store europæiske udstillinger og kommer først hjem igen om et år.

Af Troels Ussing

Besøgende på Fyns Kunstmuseums kan i et helt år ikke opleve et af museets absolutte hovedværker. H.A. Brendekildes maleri Udslidt skal nemlig en tur til udlandet, hvor det blandt andet skal indgå i en stor hollandsk udstilling sammen med andre væsentlige nordiske værker.

Brendekildes mesterværk af en bonde, som er drattet om i marken efter et opslidende liv, var i årene efter dets skabelse i 1889 jævnligt udlånt til det store udland. Blandt andet var med på Verdensudstillingen i Paris i 1889, hvor det opnåede stor anerkendelse.

Ifølge Fyns Kunstmuseums registrant har maleriet ikke være uden for Odenses bygrænse siden 1893, hvor værket var en tur over Atlanterhavet til Verdensudstillingen i Chicago. Dermed er det altså første gang i 109 år, at det fynske museum må være foruden et af sine store trækplastre.

Udlånet kommer alle til gode
Udover at hollænderne får glæde af maleriet, hvis de besøger Groninger Museum i løbet af det næste halve år, får også det fynske museum noget ud af at udlåne Brendekildes hovedværk.

- Fyns Kunstmuseums formål med at udlåne et så væsentligt værk fra samlingen i længere tid skyldes ønsket om at få det beskrevet i en ny og betydelig forskningsmæssig sammenhæng og at præsentere det for et udenlandsk publikum, oplyser museet.

Også andre danske stjerner drager til Holland
Brendekildes maleri er ikke det eneste danske værk, som er på vej til Groninger Museum lige nu. Udstillingen Nordic Art 1880-1920 har også malerier af P.S. Krøyer, Vilhelm Hammershøi og L.A. Ring på væggene, når den begynder den 9. december.

Men mens de andre danske værker vender hjem om et halvt år, tager Brendekildes Udslidt en tørn mere og drager et halvt år til Kunsthalle der Hypo-Kulturstiftung i München – et museum, som tidligere i år har haft en stor Hammershøi-udstilling.

Fyns Kunstmuseum vil i det kommende år udfylde det hul, som det cirka 3 x 2,5 meter store Brendekilde-maleri efterlader, ved at hente andre værker fra perioden op fra deres magasin.


Kilde: Fyns Kunstmuseum og Groninger Museum
Billede: 'Udslidt' (1889) af H.A. Brendekilde
Foto: Fyns Kunstmuseum