Minister: Dansk samtidskunst foran stort gennembrud

07.12.11

Kulturminister Uffe Elbæk (R) ser et kæmpe potentiale i den danske samtidskunst, som han tror står over for et internationalt gennembrud på niveau med det, som designbranchen har oplevet.

Af Troels Ussing

Danmark er blevet en stor nation inden for film og design gennem de senere år. Men når det gælder kunst, er det ikke de danske navne, der tales mest om i udlandet. Ifølge kulturminister Uffe Elbæk kan dette dog snart ændre sig:

- Jeg synes, at dansk billedkunst har et enormt potentiale, og jeg tror, den kan få samme rolle at spille på den internationale scene, som det danske designområde har haft. Dansk design satsede man bevidst på for 10 år siden, og det har slået igennem i hele verden nu, og det kunne samtidskunsten også gøre, siger kulturministeren til Kunstkup.dk.

- Lad os tage sådan nogle som Tal R og Olafur Eliasson og hele den generation. De går ind og flytter ambitionsniveauet, og det synes jeg er interessant. Det er med til at bringe Danmark frem.

Ministeren vil selv stå for promoveringen
På grund af Danmarks kriseramte økonomi satser Uffe Elbæk dog ikke på, at han kan få tilført en ekstra pose penge, der kan bruges til en målrettet indsats for at promovere dansk samtidskunst. I stedet vil ministeren selv varme stemmebåndet op og tage affære:

- Jeg vil tale området op og dermed give det autoritet og betydning. Det er det, jeg kan som politiker og minister – påvirke, hvad der kommer på den offentlige dagsorden, og hvad det er, folk skal være opmærksomme på. Når pengene ikke er der, må jeg selv hjælpe det på vej.


LÆS OGSÅ: Kulturminister giver plads til de unge kunstnere


Foto: Klaus Holsting